Home Sport Rukomet Mrkonja: “Vjerujem da će Lončar i drugi igrači iz inostranstva dati veliki doprinos”

Mrkonja: “Vjerujem da će Lončar i drugi igrači iz inostranstva dati veliki doprinos”

0
Mrkonja: “Vjerujem da će Lončar i drugi igrači iz inostranstva dati veliki doprinos”
Jasmin Mrkonja, trener juniorske rukometne reprezentacije BiH

Selektor bh. rukometnih nada potvrdio je da se svih 19 reprezentativaca sa njegovog spiska odazvalo pozivu za nastup na međunarodnom omladinskom turniru “Rukomet je moja budućnost” od 2. do 5. aprila u Bugojnu. Svoje rukometno umijeće imaće priliku da prikažu igrači rođeni 1996. godine i mlađi na turniru koji je, za ovaj uzrast igrača, jedan od najkvalitetnijih u Evropi.
Naporan turnir

Reprezentativci BiH su u grupi sa vršnjacima iz Poljske, Katara i Makedonije, a u drugoj su selekcije Hrvatske, Srbije, Slovenije i Slovačke.

– Najvažnije je to da su svi mladi rukometaši zdravi i spremni za mečeve. Nema nijednog koji je otkazao dolazak. Očekuje nas naporan turnir, istakao je selektor Mrkonja, dodavši da će većina reprezentativaca igrati za svoje klubove u prvenstvu u srijedu, 1. aprila, a da će odmah po odigravanju utakmica morati krenuti u Bugojno, gdje ih tek očekuje niz teških utakmica u kratkom periodu.

– Naši rukometaši odigraće u četiri dana pet utakmica. Sve teža od teže. Turnir otvaramo mečom sa Poljskom u četvrtak. Očekuju nas zaista naporne i zahtjevne utakmice. Zato sam i pozvao 19 igrača. Znam vrlo dobro kakav je zgusnut raspored i šta nas zapravo čeka.

Mrkonja je izrazio nadu da će naše nade uprkos teškom rasporedu i velikom broju utakmica u jako kratkom periodu uspjeti ostvariti zapažene rezultate.

– Ovo je treći put kako se organizuje ovaj turnir. Na prvom smo ostvarili jednu pobjedu, savladavši Makedoniju, na drugom smo bili bolji od Makedonije, a od ovog trećeg očekujem da budemo još bolji i uspješniji. Nadam se bar dvjema pobjedama, a ako se bude ukazala prilika idemo i po treću. Dobra je stvar to što se igrači u ovoj dobi češće okupljaju. Potreban je što veći broj njihovih nastupa na ovakvim takmičenjima kako bi sakupljali iskustvo, istakao je Mrkonja, dodavši da je okupljanje zakazano za srijedu u hotelu Vrbas u Donjem Vakufu u 19 sati ‘za one koji stignu’.

– Što se tiče onih koji ne budu došli na vrijeme, oni trebaju da mi se jave u Bugojnu do četvrtka do 10 sati.

Selektor bh. nada je rekao da će mlada reprezentacija BiH odigrati pet utakmica.

Sticanje iskustva 

– Za svakog mladog igrača jako je bitno u tom uzrastu dobiti što veće međunarodno iskustvo. Dobrobit od ovog turnira vidim i u tome što ću moći steći bolji uvid u to kako se mladi igrači i cijela ekipa ponašaju igrajući pod teškim uslovima i opterećenjem. Svakog dana se igra minimalno jedna utakmica, a u petak i dvije. Zbog toga sam pozvao 19 igrača kako bih podijelio veliko opterećenje na što veći broj igrača. Bitan nam je naravno i dobar rezultat. Očekujem od pozvanih igrača, koji su inače izborili mjesta u svojim ekipama u Premijer ligi BiH, da daju ton našoj igri na turniru. S druge strane, vjerujem da će reprezentativci iz inostranstva među kojima su Haris Pleh iz grčkog AEK, Vladan Lončar iz mađarskog Pick Szegeda i Eldar Starčević iz Gummersbacha stići odmorni i da će dati značajan doprinos dobroj igri našeg tima, zaključio je Mrkonja.

 

Oslobođenje/Visoko.co.ba

Komentari

komentara