Mreža mira: Imamo pravo da znamo gdje su naši najmiliji!

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 222 članice, organizacije i škole iz cijele BiH, sa ciljem da gradi održivi mir čini dugogodišnje sveobuhvatne napore ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH te teži ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bosanskohercegovačkog društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, izdaje Saopštenje za javnost povodom 30. augusta 2021, Međunarodnog dana nestalih osoba.

“Prošlo je više od 25 godina kako je rat u Bosni i Hercegovini završen a i dalje tragamo za 7.600 nestalih osoba. Porodice nestalih osoba ni dan danas ne znaju gdje su posmrtni ostaci njihovih najmilijih. Do sada je otkriveno više od 3.000 tajnih masovnih grobnica, što je “izvanredno” postignuće, kaže Sandra Šoštarić, forenzička koordinatorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), sa sjedištem u Hagu.

Bosna i Hercegovina je svjedočila preokretu u samom pristupu problemu nestalih osoba. Iz humanitarnog okvira prešla je na čvrst i zakonom uspostavljen okvir, u kojem se rješavanje slučajeva nestalih osoba daje u nadležnost državnim institucijama koje se bave vladavinom zakona uključujući i njihov pravosudni sistem. Međutim, Bosna i Hercegovina treba da nastavi da podupire učinkovitost Instituta za nestale osobe, jedan od zadataka koji je posebno važan u smislu promjenjive, državne i političke sredine. Zakon o nestalim osobama još uvijek nije u potpunosti implementiran. Uspostavljanje Fonda za porodice nestalih osoba, kao i finalizacija verifikacije Centralne evidencije o nestalim osobama su među najvažnijim zadacima koje treba ispuniti u skoroj budućnosti.

Udruženje Mreža za izgradnju mira saosjeća sa porodicama koji i dan danas tragaju za svojim najmilijim, iskazuje nadu da će posmrtni ostaci žrtava, koji još uvijek nisu pronađeni to uskoro biti, te da će svaka nestala osoba biti pronađena i naći svoj konačni smiraj.

Na današnji dan, organizacije poput UN-a, Amnesty International i Međunarodnog komiteta Crvenog križa igraju aktivnu ulogu u podizanju svijesti da prisilni nestanci predstavljaju zločin i ne trebaju se koristiti kao sredstvo za rješavanje sukoba. Međunarodni dan nestalih osoba je prilika da se istakne rad tih institucija, poveća javna svijest na ovu temu, i prikupe donacije i volonteri?, ističu iz Udruženja Mreža za izgradnju mira.