PreporukaTemeMreža “I Virtualno je vitalno” jedinstveni sadržaj za osobe treće životne dobi

Mreža “I Virtualno je vitalno” jedinstveni sadržaj za osobe treće životne dobi

Platforma “I Virtualno je vitalno”, kreirana u sklopu projekta Održivo jačanje lokalnih zdravstvenih sistema na zapadnom Balkanu: Poboljšanje zdravlja starijih osoba pogođenih pandemijom COVID-19 i prijenos znanja mobilne njege i podrške iz Austrije u region Zapadnog Balkana”, finansiranog od strane Federalnog Ministarstva za socijalna pitanja republike Austrije i kofinansiranog od strane implementatora projekta Hilfswerk International; na jedinstven, edukativan, kreativan i dinamičan način svim zainteresovanim osobama treće životne dobi nudi raznolik sadržaj, radeći na poboljšanju kvaliteta življenja i ublažavanju efekata izoliranosti i promjene svakodnevnog životnog funkcionisanja, koje je sa sobom donijela pandemija COVID19.

Kako bi efikasno radili na očuvanju i unapređenju postojećeg zdravstvenog stanja, aktivni korisnici i partneri projekta te članovi gerontoloških centara, dnevnih centara, klubova i ostalih organizacija koje se bave unapređenjem života starijih lica iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, 3 puta sedmično imaju priliku učešća u kreiranju i praćenju raznolikih sesija koje su okupljene oko 3 zasebne cjeline: preventivno-korektivne gimnastike (s ciljem unapređenja fizičog zdravlja i pokretljivosti), kreativnih radionica (s ciljem usvajanja novih vještina i ispoljavanja kreativnosti kroz izradu individualnih radova) te savjetovanja (organizovanih u obliku tematskih predavanja čiji su nosioci eminentni stručnjaci u oblasti zdravstvenog sistema na regionalnom nivou).

Suzana Jašarević, regionalna direktorica Hilfswerk International-a za Balkan ističe da su ideja i koncept  samog projekta za cilj imali uticaj na široku grupu starijih osoba obzirom na to da partneri, pridruženi partneri i centri uključeni u projekat, svojim raznovrsnim aktivnostima okupljaju značajan broj starijih osoba na svakodnevnom nivou. Također, starije osobe koje nisu u mogućnosti posjećivati ovakve centre, klubove ili druge organizacije koje se bave očuvanjem i unapređenjem kvalitete života lica treće životne dobi, imaju priliku da prisustvuju svim radionicama iz vlastitog doma, korištenjem internet aplikacije Zoom ali i Youtube kanala. Kako ističe Jašarević, volonteri u svim zemljama i dalje pomažu starijim licima da savladaju sve nedoumice i pitanja koje imaju vezano za pridruživanje platformi i usvajanju novih znanja i vještina u okviru digitalne pismenosti.

Na ovaj način, uvezani su korisnici regionalnih centara iz tri zemlje a svi zainteresovani građani navedenih projektnih zemalja bez obzira da li su članovi istih, mogu uzeti svoje aktivno učešće u sesijama koje se odvijaju uživo putem Zoom platforme, ili naknadno pratiti sve sesije putem YouTube kanala „I Virtualno je vitalno“.

U svrhu dodatnog poboljšanja digitalne pismenosti starijih lica i osiguravanja dostupnosti platforme što većem broju korisnika, projektnim partnerima u sve 3 zemlje dodijeljeni su i jednako raspoređeni tablet uređaji za olakšano pridruživanje mreži. Zainteresovanim korisnicima u sve 3 projektne zemlje, obučeni timovi volontera od samog početka projekta pružaju pomoć u uspješnom savladavanju digitalnih alata i korištenju Zoom platforme, kako bi imali priliku pratiti radionice u željenom, realnom vremenu, i aktivno učestvovati u diskusiji, postavljanju pitanja te dobijanju odgovora na sve nedoumice u okviru svih pomenutih sesija, a posebno sesija savjetovanja.

Izrada studija i edukacija njegovatelja

Kreiran s ciljem doprinosa sistemu koji će unaprijediti status i kvalitetu života starijih, u sklopu proglašene “Dekade zdravog starenja” za period 2020-2030., a koja je ujedno i poziv svim državama svijeta za poduzimanje zajedničkih akcija u svrhu unapređenja života starijih ljudi, projektne aktivnosti okupljene su i oko važnih segmenata unapređenja sistema mobilne njege, izrade sveobuhvatnih studija o položaju statusa njegovatelja u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makeodniji, te rada na kreiranju zajedničkih smjernica i preporuka za unapređenje sistema njege kako bi se starijim licima osigurao što duži ostanak u vlastitom domu i prevenirao proces institucionalizacije.

Kroz projekat, izrađene su 3 sveobuhvatne studije u sve 3 projektom obuhvaćene zemlje a koje prezentuju trenutačni status i aktuelne politike neophodne za priznavanje profesije njegovatelja, kroz analizu postojećih struktura i zakonskih osnova za svaku pojedinačnu zemlju.

Razmjenom znanja i iskustava te studijskim mapiranjem trenutačnih stanja o pitanju i položaju  statusa njegovatelja, prenesena je dobra praksa i primjeri pozitivnih politika kroz izdvajanje preporuka i smjernica za efikasan odgovor na problematiku, s kojom se suočavaju svaka od zemalja u važnom segmentu njege.

Također, s ciljem osiguravanja stručnog kadra koji će u budućnosti biti spreman odgovoriti na potrebe starijih lica za njegom u vlastitiom domu, izvršena je i certificirana edukacija polaznika u trajanju od 434 časa, kreirana i prenesena na osnovu austrijskog modela i programa obuke njegovatelja. Edukacija je obuhvatila teorijski i praktični dio, te se očekuje da će rezultirati sa 25 obučenih njegovatelja u Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji.

Na ovaj način, organizacije i projekom uključene zemlje u nastavku će imati kvalitetne osnove, obučen kadar za rad, te projektom okupljene stručnjake za zagovaranje politika i ukazivanje na važnost profesionalizacije statusa njegovatelja i općenito, važnosti unapređenja sistema mobilne njege, koja će jedino na sistemski, transparentan i strukturiran način moći odgovoriti na potrebe sve većeg broja starijih lica, koji bilježi svoj rast na regionalnom ali i globalnom nivou.

Aktivni učesnici projekta koje čine timovi projektnih partnera: Udruženja za pomoć i razvoj HAJDE (BiH), Udruženja za podršku i razvoj Humanost (Skoplje, Sjeverna Makedonija) te Partnerstva za javno zdravlje (BiH), zajedno sa pridruženim partnerima: JU „Centar za socijalni rad“ (Banja Luka, Bosna i Hercegovina), Ustanove socijalne zaštite Gerontološki centar „Novi Sad“ (Novi Sad, Srbija), Doma za duševno oboljela lica „1.oktobar“ (Stari Lec, Srbija) te Ustanove socijalne zaštite Hilfswerk Kuće podrške (Sarajevo, BiH), pod vodstvom implementatora i koordinatora projekta Hilfswerk International, u nastavku će raditi na povećanju broja korisnika navedenih aktivnosti te razmjeni iskustava i znanja s ciljem unapređenja zdravstvenih sistema na Zapadnom Balaknu.

*Aktivnosti na mreži „I Virtualno je vitalno“ možete pratiti na Youtube kanalu: „ I Virtualno je vitalno“, ili putem Zoom aplikacije (u realnom vremenu) za koju potrebni link za održavanje radionica svakog ponedjeljka, srijede i petka, možete pronaći na istoimenoj FaceBook stranici ili javljanjem putem broja (Viber):

+387 60 333 34 65 .   


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE