NaslovnicaLokalni izboriMože li pet "...

Može li pet “nezavisnih” aktuelnih vijećnika buduće Nezavisne liste pomrsiti račune u oktobru i ko su oni?

Izborna pravila su takva da nezavisni kandidati za načelnika, odnosno Nezavisne liste i kandidati za Općinska vijeća moraju mjesec dana ranije u odnosu na političke stranke “otkriti karte” i javnosti obznaniti svoje namjere. Taj rok je sutra. U Visokom, najinteresantnija Nezavisna lista je ona predvođena Amrom Babić koja će biti nezavisni kandidat za načelnika. Lista broji 13 kandidata od kojih je njih pet u aktuelnom sazivu OV Visoko.

Pogledajmo kako je tih pet kandidata prošlo na Lokalnim izborima prije četiri godine i u ime koje stranke su dobili mandate.

Izet Smajević – Bio je nosilac liste SBiH koja je dobila ukupnih 1436 glasova od čega je Smajević osvojio 494 glasa ili 34,4%. U međuvremenu je bio i kandidat SBiH na Općim izborima 2014.godine za Federalni parlament i nije ostvario mandat. Prevaren i izmanipulisan od strane rukovodstva stranke jer mu je bilo obećano da će biti nosilac liste što se nije desilo, malo kasnije i zvanično napušta SBiH i svoje djelovanje u OV Visoko nastavlja kao nezavisni vijećnik.

Salih Purišević – Još jedan bivši član SBiH koji prije četiri godine nije ostvario direktni mandat sa osvojenih 220 glasova. Međutim nakon što je Asmir Hodžić odustao od mandata kao prvi naredni sa liste SBiH dobio je priliku da bude vijećnik.

Aida Zerdo – Iako je bila na 17 mjestu na listi ASDA 2012.godine uspjela je po broju glasova završiti kao druga. Povjerenje je dobila 507 glasača ili 19,31% od ukupnog broja glasova koliko je dobila ova stranka tada druga po jačini u Visokom. Vrlo brzo nakon izbora tadašnja ASDA se raspala zbog sukoba ličnih interesa pojedinaca unutar te stranke, a Zerdo prvo odlazi u Nezavisne vijećnike, da bi potom završila u SDA i na krajuuz načelnicu Babić.

Elvir Špiodić – Još jedan bivši kadar ASDA. Mandat je ostvario na Lokalnim izborima prije četiri godine sa osvojenih 419 glasova i bio treći od ukupno četiri ASDA vijećnika. Špiodić je također bio visoko rangiran na listi tek 19-ti, ali je ipak uspio doći do mandata u odnosu na favorizirane kadrove. Nakon raspada ASDA odlazi u nezavisne vijećnike gdje ostaje do ovih izbora na kojima se pojavljuje na listi uz aktuelnu načelnicu.

Adnan Frljak – Jedini je kandidat na predstojećim izborima sa prethodnim iskustvom Nezavisne liste. Prije četiri godine uz Muniba Alibegovića bio je na Nezavisnoj listi za Visoko. Pored Karavdić Kemala, Nijaza Šahinovića, Hrnjić Amre i Halilović Amela iako posljednji na listi dobio je povjerenje birača i sa osvojenih 286 glasova postao je vijećnik. Ubrzo nakon implementacije izbora napušta ideju Muniba Alibegovića, prelazi u SDA da bi nakon toga opet postao “nezavisni” vijećnik uz vijećničku većinu koju kontroliše aktuelna načelnica.

Koliko ovih pet “starih” vijećnika u novom ruhu i na novoj listi bez matičnih stranaka može napraviti na narednim izborima saznat ćemo za 135 dana.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.