NaslovnicaBiHMostar uz Vuk...

Mostar uz Vukovar: Svijeće za žrtve u Vukovarskoj ulici

Svetom misom i paljenjem svijeća građani Mostara i na 31. godišnjicu stradanja iskazali su poštovanje žrtvama koji su dali živote za odbranu grada Vukovara. Svijeće su tradicionalno zapaljene u Vukovarskoj ulici, uz molitvu nakon mimohoda.

“Svake godine hrvatski narod diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine – tamo gdje živi, obnavlja sjećanja na taj strašan dan. To je dan kada se sjećamo pokolja u Škabrnji i pada Vukovara. Teška tragedija hrvatskog naroda i trenutak u kojem se činilo da se povijest ponavlja. Pogubljenja hrvatskih ljudi nakon Blajburga. To je značilo tjeskobu i strah za vlastitu egzistenciju”, izjavio je Marko Tokić.

“Teško je izreći da neko mora ići u smrt. Da nema dijaloga, da se ratom mora rješavati situacija. I na našim prostorima u Bosni i Hercegovini je nažalost bilo isto. Treba rješavati mirnim putem, dijalogom. Bolji način naći. Rat nikom nije donio sreću”, smatra Zdravka Škegro.

Vukovar je branilo 1.800 pripadnika Zbora narodne garde, policije i pripadnika HOS-a ustrojenih u 204. brigadu hrvatske vojske. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja deblokade i pada Lušca 2. novembra, a zatim i Bogdanovaca 10. novembra 1991. Vukovar se našao u potpunom okruženju.

Grad je pod opsadom bio 87 dana, a bitka je završila 18. novembra 1991. Ubijeno je ili nestalo 2.717 osoba, a u srbijanske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenika. Iz grada je protjerano oko 22.000 građana.

Visoko.ba/federalna.ba/AA

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.