NaslovnicaSvijetRegijaMoskva Srbiji...

Moskva Srbiji isporučuje oružje protiv dronova

Rusija će Srbiji i Južnoj Osetiji isporučiti puške “piščalj” i “taran” za radio-elektronsku borbu protiv dronova, saopštio je glavni konstruktor ruske “Automatike” Sergej Bukaškin.

“Oba primjerka oružja isporučujemo Srbiji i Južnoj Osetiji”, rekao je Bukaškin, koji je i prvi zamjenik generalnog direktora “Automatike”, podnoseći izvještaj ministru za industriju i trgovinu Rusije Denisu Manturovu tokom obilaska “Hidro-avio salona 2018”.

Prema riječima Bukaškina, stacionarni kompleks “taran” radi na udaljenosti od tri kilometra, dok puške “piščalj” imaju domet od 2,5 kilometra.

“Postoji i varijanta bazirana na oklopnom vozilu `tigar`, koja pokriva do deset kilometara”, rekao je Bukaškin.

Predstavnik koncerna “Automatika” saopštio je ranije da je puška “piščalj” ispitana u realnim borbenim uslovima i da je pokazala odlične rezultate.

“Piščalj” je radarska puška mase tri kilograma, koja može da otkrije cilj i da onemogući njegovu navigaciju i vezu na svim mogućim frekvencijama, prenio je “Sputnik”.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.