SportOstali sportoviMolly Carlson i Carlos Gimeno su pobjednici Red Bull Cliff Divinga u...

Molly Carlson i Carlos Gimeno su pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru

Na spektakularnom petom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023, Kanađanka Carlson i Španac Gimeno upisali su svoje prve pobjede na Starom mostu.

Suncem okupani Mostar je po osmi put ugostio takmičenje najboljih svjetskih skakača i skakačica, koje je ponovo ispunilo visoka očekivanja i pružilo još jedan istinski sportski spektakl na Starom mostu.

Rijeke gledalaca ispunile su plato ispod mosta, kao i sva okolna mjesta koja su bila zgodna za praćenje takmičenja. U publici su se našli i brojni turisti iz svih krajeva svijeta, koji su imali priliku da osjete sjajnu atmosferu koja u gradu na Neretvi vlada za vrijeme takmičenja i uvjere se zašto je Mostar postao „klasik“ prvenstva i omiljena lokacija većine skakača.

Početak programa su energičnim nastupom na vrhu 27-metarske platforme označili Stihomir Klepić i Čika Gagara iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse, nakon čega su se pridružili Zoranu Filičiću, novinaru i komentatoru italijanskog Sky Sporta, u ulozi voditelja današnjeg programa.

Potom je uslijedilo ono što se u Mostaru s nestrpljenjem iščekivalo: takmičenje svjetske cliff diving elite na Starom mostu. Takmičari su svojim nevjerovatnim skokovima s visine od 21 metar (žene) odnosno 27 metara (muškarci) izazivali erupcije oduševljenja u publici, koja ih je zdušno podržavala i njihove bravure nagrađivala aplauzima.

Nakon prve dvije serije skokova, održane u četvrtak i petak, subotnje finale su kao vodeći počeli Kanađanka Molly Carlson i Rumun Catalin Preda.

Takmičenje u ženskoj konkurenciji donijelo je mnogo uzbuđenja i preokreta. Australka Rhiannan Iffland, koja je važila za prvu favoritkinju, imala je priliku da pobjedom osigura sedmu uzastopnu titulu. Sjajnim skokom u trećoj seriji preuzela je vodstvo, ali se Carlson u četvrtoj seriji vratila fantastičnim četvorostrukim saltom s pola vijka u pregibu, za koji je od sudija dobila desetku i dva puta po 9,5.

Iffland nije uspjela odgovoriti na izazov Kanađanke, tako da je Carlson upisala svoju prvu pobjedu na Starom mostu. Australka je završila na drugom mjestu i za ovjeru titule morat će pričekati posljednju stanicu sezone u Aucklandu. Treća pozicija pripala je odličnoj Amerikanki Eleanor Smart.

Krajnje napeto bilo je i u takmičenju muškaraca, a za iznenađenje dana pobrinuo se Španac Carlos Gimeno, skakač koji nastupa s pozivnicom. On je zahvaljujući fantastičnim skokovima u današnje dvije serije ubilježio svoju prvu pobjedu u karijeri, nastavivši tradiciju Mostara kao lokacije na kojoj su iznenađenja pravilo. Drugo mjesto pripalo je Rumunu Predi, dok je treći bio Britanac Aidan Heslop.

Prošlogodišnji pobjednik na Starom mostu, Rumun Constantin Popović, takođe je imao priliku da pobjedom osigura titulu, ali i on će ipak morati da pričeka posljednje takmičenje.

Za muzičku podlogu i svojevrstan „soundtrack“ takmičenja pobrinuli su se provjereni majstori iz Mostar Rock School Banda, koji su energičnom svirkom najavljivali izlaske takmičara na platformu.

Večeras se na šest pozornica u Starom gradu nastavlja Old Town Street Fest, koji u dvije večeri trajanja nudi nastupe 14 izvođača različitih muzičkih žanrova.

Iduća destinacija prvenstva je Auckland na Novom Zelandu, gdje će 19. novembra na završnoj stanici sezone i zvanično biti krunisani novi šampioni Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023.

Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE