NaslovnicaZanimljivostiMoljac kao in...

Moljac kao inspiracija sunčevim ćelijama

Naučnici proizveli najbolje ćelije za prikupljanje energije u zatvorenom prostoru.
Do sada smo već imali priliku da čujemo za razne projekte razvoja sunčevih ćelija za prikupljanje energije u zatvorenom prostoru, ali oni su prilično neefikasni jer se baziraju isključivo na rasvjetnoj svjetlosti koju apsorbuju.
Britanski naučnici su pronašli način kako se energija u zatvorenim prostorima može prikupljati puno efikasnije i to pomoću primjera iz prirode, tačnije očiju moljaca.
Oči moljaca su naime poznate kao najbolji sistem za apsorbovanje elektromagnetskih talasa, pa su naučnici napravili materijal koji se temelji na grafenu, koji te talase hvata kao i moljčevo oko. Uz dodatak adekvatnih antena, sistem može stvarati energiju iz mnogih stvari, a ne samo sunčevog svjetla, što uključuje mikrotalase i radio talase, što znači da praktično može iskoristiti izvore svih vrsta talasa u vašoj kući, uključujući one koje stvaraju vaši mobilni telefoni.
Kako bi to bilo moguće, naučnici su morali da naprave antene koje konvertuju elektromagnetizam u iskoristivu energiju, ali navode da im predstoji još dug put dok ne realizuju nešto što bi zaista moglo da omogući dobijanje zelene energije za napajanje raznih sistema poput pametnih satova, telefona i LED svjetiljki.
Opet se pokazalo da životinjski svijet i dalje predstavlja veliko nadahnuće nauci.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.