„Moja firma Voćar Piramida …”

„Moja firma Voćar Piramida d.o.o. samostalno je ulagala u promociju brenda, ali zbog nedovoljnog iskustva i neadekvatnih ljudskih resursa nikada nismo krenuli s mrtve tačke. Nakon brojnih seminara i obuka koje je USAID organizovao na temu stvaranje i promocija brenda, stvari su napokon krenule na bolje.

Zanje koje smo stekli pomoglo je da shvatimo kojim putem treba ići. Tražili smo i dodatnu podršku od USAID-a te razvili plan marketinga i promocije. Također smo poboljšali pakovanje naših proizvoda kako bi bolje promovisali naše proizvode i pripremili ih za švedsko tržište. Prva pošiljka voćnih sokova i sušenog bilja isporučena je u Švedsku i nadamo se povećanju izvoza, koji sada čini 15 posto naše prodaje. Uprkos trenutnoj situaciji s pandemijom, rezultati u našem poslovanju su već vidljivi. Tako sam ponosan na taj uspjeh!

USAID trenutno radi na poboljšanju naše komunikacije na društvenim mrežama, a podržava nas i na poboljšanju web stranice kojom ćemo usmjeriti fokus i na strana tržišta.

Poučen primjerom USAID-a, potrudiću se da državne institucije i lokalne vlasti moje zemlje posvete više pažnje razvoju malih i srednjih preduzeća.

Biti poljoprivrednik je težak, ali častan posao od kojeg se može ugodno živjeti. Mladi u razvijenim zemljama se sve više vraćaju prirodi i rade na zemlji. Proizvodnja hrane trebala bi biti cilj i novim bh. generacijama. To bi na kraju omogućilo napredak i samoodrživost naše ekonomije. “

USAID Bosnia and Herzegovina