Moguće pomjeranje policijskog sata s početkom u 23 sata

Tokom sastanka premijera kantona sa premijerom FBIH Fadilom Novalićem, iz kantona je danas dat prijedlog da se ograničenje kretanja građana u FBiH s 21 sat pomjeri na 23 sata navečer do 5 sati ujutro.

Federalni premijer će ovaj prijedlog o pomjeranju termina za ograničenje kretanja građana na cijelom teritoriju FBiH uputiti Kriznom štabu Federalnog ministarstva zdravstva na razmatranje, uz ostavljanje mogućnosti kantonalnim vladama i štabovima uvođenja restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini.

Također, Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH uputio je danas Vladi FBiH i Kriznim štabu Federalnog ministarstva zdravstva inicijativu da razmotre mogućnost pomjeranja policijskog sata od 23 sata, odnosno da ograniče kretanje stanovništva na cijelom prostoru Federacije u vremenu od 23 sata navečer do 5 sati ujutro. U obrazloženju Klub SDA ističe da ovakvu inicijativu upućuju zbog nastupajućeg mjeseca ramazana, odnosno vjerskih potreba muslimana u tom periodu.

Isti zahtjev stigao je i iz Vlade KS koje traži od Federacije FBiH odobrenje za pomjeranje policijskog sata sa 21:00 na 23:00 sata. U obrazloženju zahtjeva, kao razlog za pomjeranje policijskog sata, se navodi nastupanje mjeseca ramazana, kako bi vjernici mogli obaviti vjerske obrede.

S obzirom da kantoni samo mogu donijeti ovakvu odluku, izvjesno je da će se makar u KS policijski sat pomjeriti sa 21 na 23 sata.


(Vijesti.ba)