NaslovnicaBiHPolitikaMoć počiva ne...

Moć počiva negdje iza zatvorenih vrata

Nije se jednom desilo u Visokom da naivne birače prevare političke stranke imenima kandidata koji se na listama nalaze samo zato jer su lojalni, nečim uslovljeni i tragični likovi u svojoj političkoj bezličnosti, gdje dozvoljavaju da budu političke marionete po vlastitom ubjeđenju sivih eminencija. Najpoznatiji slučaj je onaj sa Mustafom Uzunalićem kada je dobio apsolutno najviše glasova na lokalnim izborima, a onda se odmah nakon toga odrekao svog mandata u Vijeću, što je ništa drugo nego postizborna prevara i manipulacija. Dug bi sada bio niz nabrajanja svih ostalih političkih jastrebova koji su po ko zna koji put varali vas kao birače, na isti onaj način kako već 16 godina varaju mještane Gračanice za pitku vodu ili kako su nedavno prevarili birače Kralupskog kraja koji i dalje čekaju da im neko ispuni predizborno obećanje i završi lokalni put Ginje-Dvor.

Izbori su završeni, znamo konačno i potvrđeno sve koji će nas predstavljati u izvršnoj vlasti, znamo i ko nam je nova načelnica. Međutim, iako su izbori završeni još davno i iako su mandati potvrđeni političke igre se još uvijek vode, možda čak i interesantnije nego u izbornoj kampanji kada se igralo otvorenih karata i kada se poigravalo emocijama najnižih strasti “napaćenih bošnjaka”. U suštini moć počiva negdje iza debelih vrata, baš kao u pjesmi EKV-a i tu se igraju igre za ozbiljne igrače i dijele prave karte, suprotno onima koji su igrali igre u narodnim kolima uz zvuke harmonike na predizbornim skupovima.

Danas će zvanično biti potvrđeni mandati i uvjerenja CIK-a za sve načelnike izuzev nekoliko općina/opština u BiH. Ali to više i nije toliko interesantno i toliko bitno, tu političku priču smo sažvakali, saslušali obećanja i sada čekamo realizaciju istih. U ovom političkom momentu mnogo je interesantnije kako će se voditi borba za predsjedavajućeg OV Visoko. U ovom trenutku od svih 25 koji su ostvarili mandate jedina dva kandidata za tu poziciju su aktuelni predsjedavajući Dalibor Tomičić i Dejan Šćepanović, i jedan i drugi iz reda SDP i samo zato što su nebošnjaci to ih automatski čini najozbiljnijim konkurentima za tu poziciju jer je načelnica iz reda bošnjačkog naroda. Naravno, nije nikakva tajna da se ova kombinacija ne sviđa ni SDA i A-SDA pa vjerovatno i BPS-u, dok po logici stvari SBB ne bi imao ništa protiv jer su u koaliciji na državnom nivou sa SDP-om. Suština priče oko borbe za mjesto predsjedavajućeg je kako će SDA, ako će uopšte, uspjeti izgurati Mirelu Matešu sa pozicije broj 11 na poziciju broj 9 kako bi do naredne sjednice OV Visoko koju saziva Dalibor Tomičić bila legalna i legalno u kombinaciji za mjesto predsjedavajućeg. SDA Visoko ne krije svoje ambicije da pored mjesta načelnika ima i mjesto predsjedavajućeg.

Dakle u novonastaloj situaciji OO SDA Visoko vrijeme nije saveznik, moraju brzo djelovati i odugovlačiti sazivanje naredne sjednice OV Visoko kako bi pozavršavali sve potrebne administrativne stvari. A tu su karte u rukama Dalibora Tomičića koji je dužan zakonski mjesec dana nakon implementacije izbornih rezultata sazvati sjednicu OV Visoko na kojoj će novi vijećnici uzeti stvar u svoje ruke, položiti zakletvu i izglasati novog predsjedavajućeg. Za to vrijeme, OO SDA Visoko mora reagovati što je moguće brže i “razriješiti” dva vijećnika koje su izabrali simpatizeri ove stranke, a pitanje je ko će se odreći mandata i svojih birača u svrhu viših interesa stranke. Posebno je pitanje koliko je to uopšte politički korektno prema onima koji su glasali za te kandidate?

Ono što je sasvim izvjesno je da danas (13.11.) aktuelni predsjedavajući OV Visoko Dalibor Tomičić, predsjednica OIK-a Zekija Omerbegović i načelnica Amra Babić idu u Sarajevo u CIK po mandate visočkih vijećnika. Svi izabrani vijećnici će se morati izjasniti nakon što prime mandate DA li iste prihvataju ili NE, i sve to zahtijeva određenu proceduru, kojoj je opet potrebno vrijeme, a koje nije saveznik OO SDA Visoko u namjeri za apsolutnom vlašću.

Matematika je jasna, da bi Mirela Mateša kao neko iz reda nebošnjaka iz reda SDA postala predsjedavajuća OV Visoko, uz prethodnu obezbjeđenu koaliciju koja uz postojećih 9 SDA vijećnika zahtjeva još četiri ruke iz drugih stranaka, prvo je potrebno da se neko odrekne svojih mandata. Ako se nađe dvoje poslušnih vojnika partije koji će “dobrovoljno” odstupiti onda i nije neki problem. Ukoliko se ipak nađe samo jedan dobrovoljac to nije dovoljno, jer tada ulazi u Vijeće samo Dževad Fejzić kao naredni sa liste. U toj kalkulaciji Fejzić bi se po ulasku odmah morao odreći dodjeljenog mu mandata kako bi se ostvarila krajnja ambicija. Međutim to sve zahtijeva malo više vremena.

Sve u svemu bit će jako interesantna prva sjednica novog saziva OV Visoko, koju će Dalibor Tomičić razumljivo sazvati čim prije, dok će istu OO SDA pokušati prolongirati što je duže moguće, što je također razumljivo. U cijeloj priči jedno je jasno, naredna sjednica OV Visoko koja bi zakonski morala biti održana do 07.12.2012.godine u svakom će slučaju već nakon prvog glasanja razjasniti ko je s kim, zbog čega i kako, i protiv koga. Maske će i konačno pasti, spustit će se zavjese i nad ovih lokalnim izborima i moći ćemo opet nastaviti živjeti u onome što nam je od Visokog ostalo uz nadu da će predizborne velike rijeći biti bar malim dijelom realizovane.

 

 

 

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.