Da bi dobili savršeno pečene kestene, najprije je potrebno uraditi dvije stvari. Prva stvar je da uz pomoć oštrog noža na sredini svakog kestena zarežete dvije linije u obliku slova križa. Na taj način ćete ih prilikom konzumiranja lakše oguliti.
U šerpu s ključalom vodom i malo soli, stavite ih da se kuhaju nekih pet minuta. Ukoliko se neki sirovi kesten pojavi na površini vode, to je znak da ima crve i potrebno ga je baciti. Nakon kuhanja ga dobro osušite i rasporedite po tepsiji, koju ste obložili papirom za pečenje. Poželjno je da zarezana strana kestena bude okrenuta prema gore.
Pecite ih u zagrijanoj rerni na 200 stepeni nekih pola sata. Spremni su kada se kora počne odvajati. Izvadite ih iz rerne pa prekrijte s krpom i ostavite 15 minuta da odmore. Nakon toga su spremni za konzumiranje.
Visoko.co.ba/klix.ba
Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti i postaviti link našeg portala kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.
Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.