ZanimljivostiMnogi ljudi podešavaju frižider na nesigurne temperature: Sačuvajte namirnice od bakterija

Mnogi ljudi podešavaju frižider na nesigurne temperature: Sačuvajte namirnice od bakterija

Nedavno istraživanje je pokazalo da mnogi ljudi podešavaju frižider i zamrzivač na nesigurne temperature. Jeste li vi među njima?

Istraživačima s Univerziteta RMIT u Australiji su se bavili ovim problemom. Rezultati su pokazali da gotovo 20 posto domaćinstava podešava frižidere na nesigurne temperature.

Preporučena temperature za frižider je od dva do sedam stepeni Celzijusa. Ljekar Bhavna Middha, koji je jedan od autora istraživanja, naveo je da se bakterije brže razmnožavaju kada je hrana topla.

Također je navedeno da Australci godišnje bace najmanje 140.300 tona mesa koje se zbog ovog problema pokvarilo u frižideru. Do kvarenja hrane mogu dovesti i ekstremno niske temperature.

U domaćinstvima s djecom su se temperature često mijenjale jer frižider otvarao i do 20 puta dnevno. Kada je riječ o zamrzivaču, optimalna temperatura je -15 do -20 stepeni Celzijusa.

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE