MMS kutak: Akademski grafičar Admir Ganić o svojoj izložbi koja će otvoriti MMS 5

MMS kutak: Akademski grafičar Admir Ganić o svojoj izložbi koja će otvoriti MMS 5

Autor: Ajša Hindija

Na ovogodišnjem MMS-u, Admir Ganić će predstaviti svoj posljednji ciklus grafika, koji je ujedno bio i dio njegovog postdiplomskog rada, pod nazivom „Scenografija za sevdah“.

Admirova izložba će otvoriti Many Men Show 2017, gdje će prisutni imati priliku pogledati 15-20 grafičkih listova, velikog formata, koji su nastajali u periodu 2011-2015. Ukoliko tehnički uvjeti dozvole, pored grafika, Ganić planira postaviti i video instalaciju pod nazivom “Pogled u djedov bunar”, koja predstavlja jedan sažetak cjelokupnog ciklusa, ali i zanimljiv pokazatelj različitih mogućnosti tematike, te njeno ogledanje i provjeravanje u jednom savremenom mediju.

„Scenografija za sevdah“ je ciklus grafika velikog formata, izveden u tehnikama dubokog tiska (akvatinta, bakropis, reservage, vernis-mou, suha igla, različite gravure…). Nadahnut je sevdahom i sevdalinkom, a posvećen je Bosni, njenom drevnom i fantastičnom elementu, čarobnom svijetu duhovnosti, bez pretjerane težnje ka racionalističkoj projekciji i hronološkoj interpretaciji prošlosti. Više je to traganje za poetskom istinom i suštinom življenja na ovim prostorima. Traganje za zavičajem, vlastitim uspomenama i snoviđenjima, skrivenim u izmaglice sjećanja i mašte iz ranog djetinjstva. Zaboravljeni, bajkoviti svijet prošlosti okvir je za dešavanje jedne poetske vizije sevdaha, smještene u autentičan bosanskohercegovački arhitektonski ambijent. Ovaj ciklus grafika je upravo nastojanje da se taj izgubljeni svijet ponovo evocira i dozove u svijest, da doživi svoju reinkarnaciju i projekciju u novom kreativnom činu, stvaranom kroz izazove koje nudi grafika.

Obzirom na to da će Admir i njegovi radovi biti značajan dio MMS-a, odlučili smo pitati ga o predstojećem festivalu i njegovim očekivanjima od istog.

“MMS postaje vrlo značajan dio kulturnog i urbanog identiteta grada i osjetno se izdvaja iz općeprihvaćenih malograđanskih težnjih folklorističke kvazi kulture i onoga kako se ona manifestuje na ovim prostorima. Ovaj festival Visokom donosi notu savremenosti i raznolikosti  i odstupa od onih jednoličnih događanja na koje smo godinama navikli da gledamo . Sama činjenica da se održava peti put zaredom potvrđuje stav da se radi o vrlo ozbiljnoj i dosljednoj ideji, za koju se nadam da će opstati i narednih godina i prevazići lokalne okvire i steći mnogo širu pobliku nego što to sada slučaj”, za početak nam je rekao Ganić.

Za učešće na festivalu, kaže, ne treba neki značajan povod, ni poseban motiv.

“Dovoljno je imati ideju i projekat i onda se podrazumijeva da se to prikaže u sklopu MMS-a, to jednostavno dolazi samo po sebi, kao neka dužnost da se podrži ovaj projekat, doprinos alternativnoj ideji, kao jedan znak revolta na cjelokupnu situaciju. Prije dvije ili tri godine učestvovao sam sa radionicom za djecu  „Slike dječijeg plesa,“ ovaj put to će biti samostalna izložba, neke naredne godine možda će biti nešto treće”, kaže Admir.

Nije tajna da je kultura u Visokom već duži vremenski period u stagnaciji, a i sam Admir kaže da nema nekih nerealnih očekivanja kada se govori o publici i posjeti izložbi, kao i cjelokupnom MMS-u.

“MMS ima jednu svoju mlađu, alternativniju  publiku koja je tu prisutna svih ovih pet godina. Činjenica je da publike u galerijama i muzejima ima sve manje, da li je tome uzrok to što polahko nestaje jedna generacija koja je odgojena i obrazovana na drugačijim principima i koja je bila naviknuta posjećivati kulturna dešavanja, ili su jednostavno ta dešavanja postala sterilna i bezvrijedna, pa se samim time izgubilo interesovanje za njih. Mlađe generacije u principu vrlo rijetko posjećuju izložbe, ali je jedan određen broj ipak prisutan na ovakvim dešavanjima”, istakao je,

te dodao da poziva sve zainteresovane da posjete otvorenje MMS festivala, 25.8. s početkom od 20:00h, u Zavičajnom muzeju Visoko, te tako daju doprinos MMS-u, ali i svoj sud o njegovim izložbenim materijalima. Admir se nada da će njegova izložba biti pokazatelj da kultura i umjetnost u Viskom nisu zaboravljeni, te da se pravi i kvalitetni radovi cijene uvijek i svugdje, pa čak i  u vremenu u kom živimo.

Admir Ganić je rođen u Sarajevu 1987. godine. Diplomirao je na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, smjer Grafika, u klasi profesora Salima Obralića, gdje je nakon toga završio i postdiplomske studije. Do sada je izlagao na dvije samostalne i mnoštvo kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je Prve nagrade u oblasti grafike na Nagradnom konkursu za likovne radove studenata u Mostaru, 2010. godine. Također je dobitnik Nagrade za grafiku na šestoaprilskoj izložbi Collegium asrtisticum u Sarajevu, 2017.  Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine. Od 2011. do 2015. radio je kao profesor crtanja u Srednjoj školi primijenjenih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno boravi u Sloveniji.