SvijetMMF najavio 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu

MMF najavio 15,6 milijardi dolara za Ukrajinu

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopćio je da je postigao dogovor s Ukrajinom o finansiranju vrijednom 15,6 milijardi dolara.

Očekuje se da će prvi zajam te organizacije zemlji u ratu biti odobren sljedećih sedmica.

To bi također bio jedan od najvećih finansijskih paketa koje je Ukrajina primila od početka ruske invazije.

MMF je nedavno promijenio pravilo kako bi dopustio zajmove zemljama koje su suočene s “iznimno velikom neizvjesnošću”.

– Ruska invazija na Ukrajinu i dalje ima razarajući učinak na njenu ekonomiju. Aktivnost se smanjila za 30 posto u 2022. godini, veliki udio dioničkog kapitala je uništen, a razine siromaštva su porasle – rekao je dužnosnik MMF-a Gavin Gray, navodi BBC.

MMF je naveo da je program osmišljen u skladu s politikom novog fonda o pozajmljivanju pod izuzetno visokom nesigurnošću, a od donatora se očekuju snažne finansijske garancije, uključujući G7 i EU.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE