Mladi Visočani sudjelovali na V. Viva film festivalu 2019.

Mladi Visočani sudjelovali na V. Viva film festivalu 2019.

S filmom redateljice Enide Ismić pod nazivom „Sve svoje, nosim sa sobom“ mladi su Visočani sudjelovali na ovogodišnjem petom po redu Viva film festivalu u Sarajevu koji se održavao od 18. do 21. 9. 2019. Zadnji dan festivala, 21.9., održana je u Centru za kulturu i mlade u Sarajevu projekcija svih omladinskih filmova, a u večernjim satima svečana ceremonija zatvaranja festivala i dodjele nagrada. U kategoriji Omladinski film Visočani su dobili nagradu publike osvojivši 3392 glasa.

Podsjetimo, krajem prošle školske godine okupili su se (njih 28) na Viva filmsku radionicu mladi iz tri visočke škole, MSŠ „Hazim Šabanović“, OŠ „Kulin Ban“ i Franjevačke klasične gimnazije u čijim je prostorijama održana škola filma. Polaznici su tada učili o osnovama filma, filmskim tehnikama, izradi scenarija, knjizi snimanja, kadrovima, kadriranjima, upoznali su se s profesionalnom filmskom audio i video opremom kojom su i snimali vlastiti film te ga montirali i pripremili za festival.

Njihov filmski uradak govori o kobnim posljedicama u mnogim područjima života ako u njima djeluju nekompetentni ljudi, odnosno oni koji su kupili diplomu. Ovu aktualnu temu zajedničkim i timskim radom, uz autorsku glazbu koja prati radnju filma, uspješno su realizirali, ne prozivajući pri tome ni pojedinca ni instituciju.

Prvu nagradu žirija dobio je film „Ljubav u Kasabi“ koji su snimili mladi iz Višegrada, a govori o zabranjenoj ljubavi koja završava kobno. Drugi je „Moja strana priče“ iz Sarajeva u kojem su mladi filmaši prikazali kako vanjske, ali i porodične okolnosti život mladog čovjeka mogu okrenuti naglavačke. treće mjesto pripalo je mladima iz Kladnja koji su u „Djevojačkoj pećini“ progovorili o drevnoj tradiciji svoga kraja.

Nagrade su osigurali partneri i sponzori Viva film festivala: AvteraBH, BHRT, Porshche BiH, VW, SlovakAid, Canon, Mekline, Podravka, Lipa voda, i mnogi drugi.