Mladi trebaju biti pokretačka snaga …

MLADI TREBAJU BITI POKRETAČKA SNAGA I INOVATIVNA ENERGIJA U PROCESU EU INTEGRACIJE


Jučer je u Sarajevu, Visokom i Brezi održan niz aktivnosti sa ciljem promocije važnosti pridruživanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Polaznici Instituta za napredno liderstvo u politici – ALPI započeli su
obilježavanje Dana Evrope, 9. maja, sa uličnom akcijom ispred zgrade opštine u Visokom.
„Obzirom da sam ja iz Visokog, a Omar iz Breze, odlučili smo udružiti snage i danas organizovati dvije ulične akcije u našim lokalnim zajednicama kako bismo razgovarali sa građanima o procesu EU integracija, koristi za Bosnu i Hercegovinu, njihovih očekivanjima, a i upoznali ih možda sa nekim podacima koje nisu ranije znali“, rekla je Rejhana Numanović dodavši da su građani nedovoljno informisani sa samim procesom evropskih integracija.
„Slično ćemo uraditi i u Brezi. Mislimo da je izuzetno važno promovisati ulogu mladih ljudi, imajući u vidu da svakodnevno svjedočimo odlasku mladih upravo u zemlje Evropske unije. Zbog toga smo danas odlučili razgovarati sa građanima na ulicama kojih se ovo najviše i tiče“, rekao je jedan od organizatora, Omar Memišević.
Nakon akcija u lokalnim zajednicama uslijedila je panel diskusija na Fakulteti političkih nauka gdje su, pored polaznika ALPI programa, prisutnima se obratile direktorica Vanjskopolitičke inicijative u BiH, Lejla
Ramić-Mesihović i profesorica Sarina Bakić.
„Danas su se ovdje okupili mladi koji su politički aktivni iz različitih stranaka, mladi iz nevladinih organizacija, studenti, svi sa željom da zajedno ukažu na značaj ovog dana. Mladi trebaju biti pokretačka snaga važnih procesa u Bosni i Hercegovini i želimo pokazati da bez obzira na sve različitosti svi imamo isti cilj, a to je pridružiti se Evropskoj uniji.“, zaključili su Numanović i Memišević.