NaslovnicaZDKMlade Zeničan...

Mlade Zeničanke austrijskoj vladi predale dokaze o nasilju policije protiv migranata

Volonterke Amina i Merdija Kobilica iz Zenice predale su na Svjetski dan izbjeglica austrijskom parlamentu dokaze o nasilju hrvatske policije protiv migranata i izbjeglica na vanjskim granicama EU, za šta su u ovoj zemlji prošlog vikenda postale poznate kao “primjer ljudskosti i tolerancije”.

Gostujući na poziv austrijske nevladine organizacije SOS Balkanroute, Amina i Merdija predale su ispred Ministarstva unutarnjih poslova Austrije u Beču dokumentaciju o 13.000 povreda ljudskih prava, uz svjedočenja 900 osoba.

Riječ je o knjizi “Black Book of Pushbacks”, koja se sastoji od dvije knjige, od kojih se cijela jedna knjiga bavi nezakonitim i nasilnim vraćanjima migranata u Bosnu i Hercegovinu.

Pozivu za predaju dokaza odazvale su se skoro sve austrijske parlamentarne stranke, uključujući i vladajuću stranku Sebastiana Kurza ÖVP, a jedino se krajnje desničarska Slobodarska stranka nije pojavila na skupu ispred ministarstva.

Dokaze su u ime svojih stranaka primile zastupnice Ewa Ernst-Dziedzic (iz Zelene stranke Alme Zadić), Gudrun Kugler (iz vladajuće stranke Sebastiana Kurza), Nurten Yilmaz u ime austrijskih socijaldemokrata te Stephanie Krisper u ime stranke NEOS.

Zastupnica socijaldemokrata Nurten Yilmaz, koja je prije dvije godine zajedno sa SOS Balkanroute bila u Bihaću, rekla je da je riječ o “dobro dokumentiranoj optužnici protiv politike azila EU”, dok je zastupnica Zelenih Ernst-Dziedzic najavila da će s ovim suočiti svog koalicijskog parntera, stranku kancelara Sebastiana Kurza.

Pred ministarstvom aktivisti su tokom predaje postavili i “zid srama” (Wall of shame) na kojem su bile fotografije povreda migranata nastale tokom tzv. “push-backova” hrvatske policije. S obzirom na to da stranku kancelara Sebastiana Kurza trenutno tresu afere, ovo su mnogi protumačili i kao dodatni pritisak na njegovu “beskompromisnu politiku azila”.

Amina Kobilica također je govorila i o slučajevima u kojima su ljudi s teritorije Austrije i djelatnošću austrijske policije vraćeni na teritoriju Bosne i Hercegovine, što je također posebno zanimalo zastupnice. Interesantno je pritom da je trenutno u toku proces protiv austrijske policije zbog protuzakonitog vraćanja Marokanca, a da mu nije pružena mogućnost da barem podnese zahtjev za azil.

Petar Rosandić, predsjednik organizacije SOS Balkanroute, koja konstantno podržava rad s migrantima Amine i Merdije, naglasio je da je ova predaja dokaza ujedno i posljednja kad je riječ o austrijskoj politici.

“Mi smo već prošle godine austrijskoj ministrici pravosuđa Almi Zadić predali dovoljno dokaza, u međuvremenu, to su već cijele knjige, kao što vidite. Dovoljno smo dokazali. Sada je na potezu austrijska politika, a naročito vlada”, rekao je Rosandić.

Ljudskost sestara oduševila Austrijance

Amina i Merdija pripovijedale su iz prve ruke o doživljajima mladih momaka i porodica o kojima se brinu u svom gradu u Zenici, kao i cjelokupnoj situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi s migrantskom krizom.

Kroz saradnju s organizacijom SOS Balkanroute, koja u BiH aktivno pomaže migrantima u Bihaću, Velikoj Kladuši, Zenici, Tuzli i Sarajevu, Amina i Merdija u aktivističkoj sceni postale su proteklih mjeseci “primjer ljudskosti”, nasuprot “hladnoj i brutalnoj evropskoj politici azila”.

Osim što su prošli vikend gostovali na tri demonstracije u Linzu, Beču i St. Pöltenu, gdje su primljene s oduševljenjem, Amina i Merdija dobile su i priznanje Islamskog centra u Beču, najveće džamije u cijeloj Austriji.

“Naši roditelji su nas kao djecu već odgojili da pomažemo drugim ljudima, neovisno o njihovoj vjeri, naciji ili boji kože. Kad sam bila djevojčica, jednom sam se s ocem vraćala iz džamije i jako je padala kiša. Kad je ugledao stariju ženu kako izlazi iz Pravoslavne crkve, on ju je poveo sa sobom i rekao mi: ‘Amina, to je naša dužnost da pomažemo drugim ljudima'”, ispričala je Amina, profesorica orijentalistike koja radi u Sarajevu, a čija mlađa sestra Merdija studira građevinu.

Visoko.co.ba/072info.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.