BiH'Mlade pripremamo za budućnost za koju uopće ne znamo kako će izgledati'

‘Mlade pripremamo za budućnost za koju uopće ne znamo kako će izgledati’

Gostujući u emisiji Odgovorite ljudima, Nedim Krajišnik, direktor Centra za obrazovne inicijative Step by step, iskazao je bojazan da je bh. društvo duboko zaglibilo u kulturi nasilja, odnosno nasilnoj kulturi, sa svim svojim domenama kulture, uključujući i religiju i jezik i empirijske i teorijske nauke…

“I kad teorijski imate da je svaki od elemenata nasilan – to postaje nasilna kultura, ali tu više pristupa nema. U mirovnom svijetu, koji se bavi transformacijom konflikta, ne postoje poznati pristupi kako odzdraviti jedno ovakvo društvo, osim nekih radikalnih intervencija. Trebamo osvijestiti da živimo u nasilnoj kulturi i škola mora biti kontrapunkt tome. S druge strane, Michael Apple kaže da škola nije ništa drugo nego puka manifestacija društvenih vrijednosti. Dakle, nemojte da stavljamo breme na školu tamo gdje joj to i ne pripada. Ona može jedan mali domen, da uradi najbolje što može i da utopijski to uradi – to je opet vrlo malo. Moramo govoriti o cjelokupnom društvenom ozdravljenju. Druga, optimistična moja narav kaže da je kvalitet obrazovanja u direktnoj vezi sa mirom. I sve što radimo, treba da radimo na kvaliteti i unutar tog kvaliteta su nastavnici. Onog trenutka kad budemo imali visoko funkcionalne nastavnike sa nevjerovatnim nivoom kritičkog mišljenja, onda sve drugo postaje irelevantno. I sadržaj i udžbenik i nastavni plan i program. Onda ćemo imati misleća bića koja kažu – stani, nešto ovdje nije uredu. Ili odgojena bića čija narav i vrijednost neće dati da skrenemo s puta”, ističe Krajišnik.

Doc. dr. Sandra Bjelan sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu dodaje da se trebamo češće osvještavati da pripremamo mlade za budućnost za koju uopće ne znamo kako će izgledati: “U toj budućnosti im trebaju drugačije kompetencije, a ne nužno informacije koje im plasiramo kao jedine relevantne, nego upravo svi oni kapaciteti koje će moći staviti u funkciju života koji žele živjeti, a to je najčešće sretan život. Svi imamo puno odgovornosti, puno prostora da odgajamo ne samo miroljupce nego i mirotvorce”.

Visoko.ba/federalna.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE