Mještani u strahu zbog novog gigantskog kratera u Sibiru

394

Dužnosnici su odmah pristigli na mjesto događaja, te ogradili krater i napunili ga zemljom, a stručnjaci istražuju uzroke ove pojave

U Sibiru se pojavio novi gigantski krater, promjera dvadeset metara i dubine 30 metara. Velika rupa u zemlji pojavila se iznenada u regiji Novokuznjeck, stotinu metara od prve obližnje kuće. Dužnosnici nadležnog ministarstva odmah su pristigli na mjesto događaja te ogradili krater i napunili ga zemljom, a stručnjaci istražuju uzroke ove pojave. Mještani misle da je nastanak kratera povezan s postojanjem podzemnih tunela napuštenog rudnika.

krater2Oko 3,500 kilometara dalje nalazi se cijela skupina sličnih kratera, koji su nastali nedaleko plinskih bušotina Gazproma na polju Bovanenkovo. Tamo se u februaru pojavilo dvadesetak manjih kratera oko jednog divovskog koji je ispunjen vodom.

Stručnjaci nisu složni oko uzroka ovih pojava. Dok mještani misle da krateri imaju veze s napuštenim rudnicima, geolozi imaju teoriju da ih uzrokuju emisije metana koji se pojavljuje zbog topljenja permafrosta, što je opet prouzročeno globalnim zatopljenjem.

Kako je metan iznimno zapaljiv plin, mještane se savjetuje da izbjegavaju korištenje vatre u blizini kratera.

Komentari

komentara