NaslovnicaLokalne TemeMještani Godu...

Mještani Goduše podigli spomenik biku koji je proslavio Godušu: Jelenkov počasni krug

Goduša, mjesto nadomak Visokog, je uvijek bila mjesto veselih i dobronamjernih ljudi. Uvijek su Godušani znali da se provesele ali su znali i da pokažu “zube” kada zatreba. U ratu je Goduša bila prva linija odbrane grada i mnoge bitke su se vodile na linijama iznad Goduše.

Goduške nane i dede su odhranile i ugostile mnoge najhrabrije sinove naše države, od Bihaća, Prijedora, Visokog, Zenice i svih drugih gradova iz kojih su brigade bile raspoređene u Goduši. Nakon rata, Godušani su se ponovno počeli baviti onime što najbolje znaju, izradom raznih drvenih eksponata. Počele su da se održavaju popularne koride. Kada je Nezir Ahmić kupio “Jelenka” niko nije mogao ni slutiti da će taj bik donijeti toliku slavu i vlasniku i selu Goduša.

Zbog njega su brojni gosti širom BiH dolazili na koride širom Bosne i Hercegovine. U svakoj svojoj borbi, Jelenko je oduševljavao i nije ni čudo što su ga svi toliko voljeli. Nekoliko godina je bio šampion države u svojoj kategoriji. Njegov vlasnik Nezir Ahmić je dobijao razne basnoslovne ponude da ga proda, ali za Jelenka nikada nije postojala cijena. Prije nekoliko dana, u Goduši održana još jedna korida.

Preko 6000 gledalaca je prisustvovalo tom događaju. Ali, ovaj put bez svog šampiona, Jelenka. Jelenko nas je napustio prije nekoliko mjeseci a njegov vlasnik mu se za svu slavu i ljubav koju mu je pružio, odužio spomenikom koji će čuvati sjećanje na Jelenka. Ono za čime svi žale je što Jelenko nije dočekao i ovu koridu pa da se bar počasnim krugom u areni oprosti od svojih vjernih pratilaca i navijača. Nakon onoga što smo vidjeli na ovoj koridi, nadamo se da će novi prvak iz Goduše “Garči” makar jednim dijelom zamijeniti slavnog “Jelenka”.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.