Mjesna zajednica Buci

Mjesna zajednica BuciMZ Buci su mjesna zajednica koja se nalazi na južnoj strani Općine Visoko. Smještena je dva kilometra od grada na putu prema Kiseljaku, i prostire se duž rijeke Fojnice. Sastavljena je od nekoliko zaselaka i to: Zbilje, Oštroc, Buci, Dautovci, Grajani, Gorani, Stuparići, Slatina i Rezakovina i broji negdje oko 2500 stanovnika.
Ime Buci je dobila po najljepšoj karakteristici ovog mjesta, a to su vodopadi, odnosno bukovi na rijeci Fojnici, koji se nalaze između dva stara mlina starih preko dvijestotine godina, od kojih je jedan još u funkciji, a nekad ih je bilo pet.

Na prostoru MZ se nalazi izvorište Vrtutak sa kojeg se vodom snadbjeva gradska zona Općine i nekoliko prigradskih naselja. Centar mjesne zajednice je zbog izvorišta proglašen kao vodozaštitna zona.
Od institucija imamo Osnovnu školu“Alija Nametak“ i Ambulantu porodične medicine.

Što se tiče sporta imamo fudbalski klub „Sedmi April“, školu fudbala da dijecu i taekwon do sekciju TKD kluba Crni Labudovi.

Vjerski život se upražnjava u četiri džamijei to:Slatina, Zbilje, Beš-šerefe džamija Buci i džamija u Grajanima koja če se zvanično otvoriti 01.09.2013. godine.

Mjesto poznato po prirodnim izletištima Ada, mlinovi, planinarski dom Zbilje, planinarski dom Gorani.

www.visocko-oko.co.ba – Magazin plus