NaslovnicaBiHMjesecima se ...

Mjesecima se dekodiraju kriptovani telefoni i razmjenjuju podaci

Pripadnici posebne jedinice MUP-a Kantona Sarajevo, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su pripadnika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Fahrudina Gačanovića te Admira Arnautovića, poznatijeg kao Šmrk. Policija i dalje traga za Adnanom Maglićem. Državno tužilaštvo uhapšene tereti za organizovani kriminal, neovlašten promet velikih količina opojnim drogama i koruptivna djela povezana sa zloupotrebom policijskih kapaciteta sa ciljem pomaganja pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Arnautović je poznat policiji zbog organizovanog kriminala i neovlaštenog prometa drogama. Od Kantonalog MUP-a i Tužilaštva BiH sazajemo da je Arnautović zbog istog krivičnog djela bio meta i posljednje akcije.

Kako je kazao glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić, Arnautoviću, Magliću i Gačanoviću na teret se stavljaju sljedeća krivična djela – organizovani kriminal, neovlašteni promet velikih količina opojnih droga kao i koruptivna krivična djela povezana za zloupotrebom policijskih kapaciteta za pomoć pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

Uhapšeni Fahrudin Gačanović, bivši pripadnik SIPA-e, a trenutno je pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. Osumnjičen je da je zloupotrijebio policijske kapacitete da bi pomogao organizovanim kriminalnim gripama. Povodom Gačanovićevog hapšenja, za našu televiziju su iz Direkcije poručili da osuđuju svaki oblik kriminala: “Direkcija odlučno podržava Tužilaštvo i policijske agencije u provođenju zakona i svim radnjama koje preduzimaju protiv osoba koje krše zakon. Također, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH oštro osuđuje svaki oblik kriminaliteta, pogotovo među onima koji se protiv njega trebaju boriti”.

Inače, ovu akciju je provodio posebni tim MUP-a Kantona Sarajevo, koji je u svakodnevnom kontaktu sa FBI-jem i Europolom. Upravo uz njihovu pomoć domaće policijske snage mjesecima dekodiraju kriptovane telefone i razmjenjuju podatke o kriminogenim osobama.

U narednom periodu se može očekivati da ovakve aktivnosti budu nastavljene, kazao je Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik MUP-a KS-a.

Obračunavanje sa kriminalnim miljeom jedan je od najvećih izazova za policijske agencije, ali i pravosudne institucije koje su sada na potezu. Poseban izazov je čistka u vlastitim redovima.

Visoko.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.