NaslovnicaZDKSportMjere i aktiv...

Mjere i aktivnosti Uprave policije MUP-a ZDK na osiguranju nogometnih utakmica u Zenici

U narednim danima, na stadionu Bilino Polje u Zenici, bit će odigrane dvije međunarodne nogometne utakmice, tačnije, radi se prijateljskoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Gruzije koja će se odigrati dana 25.03.2022. godine, sa početkom u 20,45 sati, i prijateljskoj nogometnoj utakmici između reprezentacija Bosne i Hercegovine i Luksemburga koja će se odigrati dana 29.03.2022. godine, sa početkom u 20,45 sati.

U skladu sa najavljenim utakmicama, Uprava policije policijeMinistarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je poduzela intenzivne aktivnosti na obezbjeđenju ovih značajnih sportskih događaja, kako bi se iste održale u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti navijača, stručnog osoblja i gostiju. U fazi vršenja priprema, održavaju se sastanci Štaba, formiranog za koordiniranje i nadziranje svih aktivnosti koje se poduzimaju, na kojim se prati realizacija i provođenje konkretnih zadataka i naloženih obaveza nosilaca zadataka iz sačinjenih planova obezbjeđenja. Kako je predviđeno,   pored mjera fizičkog obezbjeđenja poduzimat će se i mjere saobraćajnog, operativnog  i KDZ obezbjeđenja utakmica.

Službenici policije će protiv svih onih koji ne budu postupali uskladu sa izdatim naredbama ovlaštenih službenih lica, kao i u skladu sa odredbama Zakona o bezbjednosti održavanjasportskih takmičenja u Zeničkodobojskom kantonu, poduzimati zakonom predviđene mjere i radnje. U cilju dosljedne primjenenavedenih zakonskih odredbi, prvenstveno kada su u pitanjunedozvoljeni predmeti i protivpravna ponašanja, podsjećamonavijače na odredbe Člana 4. Zakona o bezbjednosti održavanjasportskih takmičenja u Zeničkodobojskom kantonu, u kojem sudefinisani svi prekršaji iz naznačenog Zakona, opisaneprotivpravne radnje i ponašanja prije, za vrijeme i nakonodržavanja utakmice, te sankcije za utvrđene prekršaje.

Naznačenim zakonom je zabranjeno unošenje na stadion:

bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje,
pirotehničkih sredstava (petardi, baklji i sl.) i
alkoholnih pića i drugih flaširanih napitaka.

Na ulazima u stadion, vršit će se detaljan pregled svih lica radi sprječavanja unošenja u stadion nedozvoljenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neće biti dozvoljen ulazak u stadion.

Podsjećamo navijače na njihovu obavezu da postupaju u skladu sa naredbama izdatim od strane policijskih službenika, kao i uputama predstavnika zaštitarskih agencija i drugih službenih lica.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona takođe poziva građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjednosno interesantnim informacijama, kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.