Lokalne TemeMIZ Visoko i MIZ Gračanica: Prezentacija projekta istraživanja "Zastupljenost kladionica i igara...

MIZ Visoko i MIZ Gračanica: Prezentacija projekta istraživanja “Zastupljenost kladionica i igara na sreću na području Općine Visoko”

17.3.2017.godine u Velikoj sali Općine Visoko upriličena je prezentacija projekta istraživanja “Zastupljenost kladionica i igara na sreću” na području Općine Visoko. Ovo istraživanje je realizirala Mreža mladih MIZ Visoko i MIZ Gračanica.

Istraživanje je obuhvatalo mapiranje svih kladionica, te njihov položaj, anketiran je 71 konzument igara na sreću, a istraživanje je sprovedeno u decembru 2016. godine. 

Kroz slajdove je prikazan jasan položaj kladionica, njihove lokacije, na osnovu čega je primjetno da veliki broj kladionica i njihovih poslovnica se nalazi u nedozvoljenoj blizini (100m) od vjerskih objekata, osnovnih i srednjih škola. Također, primijetno je da se kladionice nalaze na raskrsnicama gdje je zastupljena velika frekvencija građana, posebno učenika. Ukupan broj kladionica koje legalno posluju na području Općine Visoko je 45, što otprilike predstavlja da na svakih 500 stanovnika dođe jedna kladionioca (izuzmu li se osobe mlađe od 18 godine i osobe u poznim godinama)

Prikazani su i rezultati odgovora na anketu. Nakon obrađenih podataka, zaključili smo da najveći broj konzumenata igara na sreću obuhvata srednjoškolce, studente te osobe sa manjim radnim iskustvom (od 18 do 35 godina). Sport na koji se ispitanici najviše klade je fudbal, prosječno dnevno potroše od jedne do pet konvertibilnih maraka, 13% osoba koje upražnjavaju klađenje su žene, više od pola je nezaposlenih među ispitanicima. Ovo su neki od najzanimljivijih podataka istraživanja.

Osnovni cilj ovog istraživanja i prezentacije samog istraživanja je podizanje svijesti o opasnosti i štetnosti klađenja kod svih aktera našeg društva. Ovim istraživanjem cilj je i pokazati našu realnu sliku po pitanju igara na sreću kao pošast koja se uvukla u visočku sredinu i o kojoj malo ko govori i upozorava.

Gosti i predavači na prezentaciji istraživanja su bili Mr. Samir Avdić i dr. Abdulgafar Velić.

Organizatori se zahvaljuju onima koji su pomogli i učestvovali u ovom projektu i svima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj.


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE