Mitropolit Hrizostom: Samo mir i dobra volja su alternative nemirima

Mir na zemlji i dobra volja među ljudima božanska je poruka i božanski vapaj, jer samo su oni alternative nemirima našeg savremenog svijeta i naše svakodnevnice poručio je danas u Sarajevu mitropolit dabrobosanski Hrizostom u tradicionalnoj božićnoj poruci.Istakao je da nema mira bez dobre volje te da danas građani upravo žive nešto sasvim suprotno od toga, a to su omraženost i otvorena mržnja.

“Prosto ostajemo zatečeni i zaprepašteni količinom zle volje i energijom kojom ona dejstvuje u svijetu i među nama. Braćo i sestre, ovakvim odnosima svijet se vraća u iskušenja velikih stradanja i nevolja kroz kakva smo već prošli”, kazao je.

Apelovao je na sve, a prije svega na političke vođe kojima je narod iskazao povjerenje, da ličnim primjerom pokažu dobru volju u rješavanju svih otvorenih pitanja.

Foto: H. M./Klix.ba

Foto: H. M./Klix.ba

Naglasio je da nažalost ovogodišnji Božić dočekuje u velikoj tuzi i nevolji, jer je iznutra iz same Crkve napadnuto njeno jedinstvo.

Posebno je pozdravio sve prognane sa njihovih vjekovnih ognjišta i obespravljene od lokalnih, kantonalnih i federalnih vlasti te apelovao da se ne umore od traženja svojih prava niti da odustanu od svojih imanja i mogućnosti u BiH.

“Sretan i blagoslovljen Božić i sretnu Novu 2019. godinu želimo radosnim pozdravom Mir Božiji – Hristos se rodi”, zaključio je mitropolit Hrizostom u božićinoj poruci.