NaslovnicaZanimljivostiMisterija “ru...

Misterija “rupa na siru” napokon otkrivena?

Naučnici švajcarskog istraživačkog instituta Agroscope otkrili su kako nastaju rupe u pojedinim sirevima.

“Nastanak rupa u nekim sirevima nije nimalo slučajna već je posljedica prisustva mikročestica u mlijeku”, navode stručnjaci Agroscopa, prenosi sajt “24 heures”.

Oni napominju da doziranjem čestica, mljekari mogu da kontrolišu broj rupa u siru.

Zamjenom muže krava s otvorenim kofama automatizovanim sistemima smanjenja je opasnost od mikrobiološke kontaminacije, ali se ovim postupkom, takođe, eliminišu i čestice u mlijeku, a samim tim i rupe u siru.

“Biće sve manje rupa u sirevima”, napominju švajcarski stručnjaci.

Da bi došli do ovog zaključka, istraživači Agroscopa su tokom 130 dana proučavali formiranje rupa u ementaleru i apencelu.

Prisustvo rupa u sirevima je oduvek intrigirao naučnike. Još 1917, Amerikanac William Clark je iznio hipotezu po kojoj su za ovaj fenomen odgovorne bakterije u siru, prenosi B92.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.