NaslovnicaBiHMisli o priro...

Misli o prirodi: 430.000 KM dodijeljeno organizacijama za implementaciju 18 projekata

Svjetski dan zaštite okoliša koji se obilježava svakog 5. dana juna/lipnja, ove godine je za projekat Centra za promociju civilnog društvaMisli o prirodi!“ od posebnog značaja jer je mreža organizacija civilnog društva bogatija za 18 novih partnera, i za stotine ljudi koji se bore za prirodu.

Nakon 13 projekata odabranih prošle godine koji su uspješno implementirani ili privode kraju svoju implementaciju, te devet Eko HUBova koji djeluju na području ukupno 41 opštine širom BiH, novih 18 projekata odabrano je ove godine na osnovu javnog poziva te su tokom proteklog mjeseca potpisali ugovore i započeli sa implementacijom.

Više od 432.000 KM dodijeljeno je organizacijama iz BiH za implementaciju 18 projekata u tri kategorije:  zagovaračke mreže, inicijative društvene odgovornosti kompanija i medijski projekti.

Tako su tokom proteklih 30 dana potpisani ugovori sa sedam organizacija koje će predvoditi zagovaračke mreže – UG „Fojničani“ Maglaj, Resursni Aarhus centar u BiH Sarajevo, Eko forum Zenica, Mreža progresivnih inicijativa Ilidža, Regionalni resursni centar Čapljina, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Eko Neretva Jablanica. Navedene organizacije će u narednih pola godine ili godinu raditi na stvaranju partnerstava, odnosno umrežavanju organizacija civilnog društva u cilju podizanja svijesti i odgovornosti svih interesnih grupa (građana/ki, kompanija, vladajućih struktura) o očuvanju okoliša kroz zagovaračke kampanje.

Osim njih, ugovori su potpisani i sa sedam organizacija koji će implementirati inicijative društvene odgovornosti kompanija, i to Regionalnim centrom za obrazovanje i informisanje, Pravnim institutom u BiH, Centrom INPUT, UG Eko Tvrtkovac, Turističkim klasterom UnaSana, Centrom za ekologiju, okolinu i resurse CENER 21, te Centrom za okolišni održivi razvoj iz Sarajeva. Inicijative će nastojati podstaći djelovanje građana/ki u lokalnim zajednicama kroz organizacije civilnog društva, s ciljem ukazivanja na probleme zagađivača i smanjenje negativnog uticaja na okoliš.

Konačno, u narednom periodu građani i građanke BiH imat će priliku nastaviti pratiti medijske sadržaje koji se tiču zaštite okoliša jer su četiri medija dobila grantove u okviru projekta „Misli o prirodi!“ – Magazin Gracija, portal Visoko.co.ba, portal Impuls iz Banjaluke te zenički Radio Zenit.

Uključujući novih 18, u okviru projekta „Misli o prirodi!“ finansirano je ukupno 40 projekata koji se tiču zaštite okoliša, a trenutno ih je aktivno ukupno 27, uključujući novoizabrane projekte te Eko HUBove.

O tome dovoljno govori i činjenica da projekat „Misli o prirodi!“ Svjetski dan zaštite okoliša 5.6.2021. godine obilježava velikim brojem aktivnosti širom Bosne i Hercegovine. Među njima su:

  • Eko HUB Mostar: Dan otvorenih vrata na Permakulturnom imanju Eko HUBa Mostar u Humilišanima kod Mostara, sa početkom u 10:00 sati;
  • Eko HUB Laktaši: Bardača EKO MEET-UP i promocija značaja obnove i rehabilitacije područje Starača na području opštine Laktaši, 11:00 – 18:00 sati
  • Eko HUB Zenica: Ulični eko kviz povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, sa početkom u 12:00 sati
  • Eko HUB Široki Brijeg: Uređenje školskog dvorišta OŠ Kočerin, sa početkom u 11:00 sati
  • Centar za promociju civilnog društva, „Misli o prirodi!“: Otvaranje Konkursa za novinarsku nagradu „Eko novinar/ka“

Pozivamo sve medije da nam se pridruže na nekim od ovih aktivnosti te da zajednički obilježimo Svjetski dan zaštite okoliša.

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem maila tarik.mocevic@cpcd.ba ili na brojeve telefona 033644810 i 061904815.

Tekst nastao u okviru projekta „Digitalna mapa zagađenja prirode“  koji finansijski podržava Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva u okviru projekta “Misli o prirodi!”

Visoko.co.ba/CPCD

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.