Misija OSCE-a u BiH: Plaketa optuženom za ratne zločine, Mahmuljinu, podriva pomirenje

Vlada i Skupština Zeničko-dobojskog kantona povodom Dana ovog kantona (29. augista) dodjelila je Plaketu penzionisanom generalu ARBiH Sakibu Mahmuljinu.

 Ambasador Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u BiH, kritizirao je ovo odlikovanje, kazavši da to “podriva pomirenje i odnose u zajednici”.

“Da bi prevazišla nasljeđe rata, Bosna i Hercegovina mora prvo da poštuje nevine žrtve rata. Davanjem odlikovanja onima koji su optuženi za ratne zločine čini se upravo suprotno, istovremeno podrivajući pomirenje i odnose u zajednici”, rekao je Berton.

Mahmuljin se optužnicom tereti da nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića. Prema optužnici, pripadnici tog odreda su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

U optužnici se navodi da je Mahmuljin imao informacije koje su mu omogućavale da zaključi da se njemu podređeni pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” spremaju činiti zločine nad ratnim zarobljenicima, ranjenicima i civilima srpske nacionalnosti.

Suđenje je počelo u martu 2016. godine, a trenutno se pred Sudom BiH izvode dokazi Odbrane. 

Izvor: BNN.BA/Detektor.ba

Predlagači su listom zastupnici SDA Ramo Pivić, Jasmin Duvnjak i Ćazim Huskić te Omer Škaljo, čija se stranačka pripadnost mora pratiti na dnevnoj osnovi.

“Svojim vojničkim ponašanjem i nesebičnim załaganjem pozitivno je uticao na razvijanje međuljudskih odnosa na načelima solidarnosti, humanosti i tolerancije medu ljudima različitih nacija, vjera i kultura,“ poetizirali su predlagači u svom obrazloženju.

Ima li predlagačima išta sporno u tome što je Sakib Mahmuljin optuženik za ratne zločine i upravo mu traje suđenje pred Sudom BiH? Očito nema. Koliko god ne treba prejudicirati krivicu samom optužnicom, isto je tako ne treba relativizirati ovakvim priznanjima.

Posebno cinično je to što se optuženik za ratne zločine nagrađuje za solidarnost, humanost i toleranciju među ljudima različitih nacija, vjera i kultura. 

Također, neobično je i to što u vremenu sveopšte povike, prije svega SDA, kako BiH treba nastaviti put ka NATO savezu, njihovi poslanici dodjeljuju priznanje ne samo optuženom za ratne zločine, nego i čovjeku zbog kojeg će nakon rata biti stopiran vojni program Sjedinjenih Američkih Država „Opremi i obuči“. Program je, podsjetimo, bio uslovljen Mahmuljinovom ostavkom na tadašnju funkciju zamjenika federalnog ministra odbrane.