Mirza Smajlović iz Visokog na šestoj likovnoj koloniji „Herceg-Novi-Sad“

867

Sinoć je u hotelu „Vojvodina“ otvorena izložba slika nastalih u šestoj likovnoj koloniji „Herceg-Novi-Sad“, koja je ove godine okupila petnaest autora iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Organizatorka kolonije Gordana Avdić je zahvalila slikarima na učešću u ovako lijepom događaju „spajanja dva mora“, a posebno onima koji su zaslužni za nastavak kolonije.

– Jako mi je drago što je nas pokušaj od pre šest godina zaživio i ,sada već, prerastao u tradiciju. Pre svega želim da zahvalim pokrajinskom premijeru Igoru Miroviću koji je umnogome doprineo da se ova kolonija ne ugasi, kao i predsedniku Privredne komore Vojvodine Bošku Vučureviću koji je dozvolio da i ove godine održimo koloniju u hotelu „Vojvodina“, i da je zatvorimo ovako lepom izložbom, rekla je Avdić, zahvalivši i brojnim sponzorima koji su, kao prijatelji i poštovaoci umetnosti, doprinijeli dobroj organizaciji.

Otvarajući izložbu, selektor Duško Stojanović je istakao da je ove godine odziv umjetnika bio veoma dobar, i poručio da će nastaviti da šire poznanstva i saradnju.

– Šesta likovna kolonija „Herceg-Novi-Sad“ je, kao što je rekla Gordana, spoj dva mora; našeg bivšeg Panonskog i vašeg divnog Jadranskog. Ovaj raskošni ambijent je inspirisao sve umetnike okupljene oko iste ideje – da impresije ovog lepog kraja na kraju leta prenesu svojim emocijama na platna u tehnikama ulje na platnu, akril i mozaik. Ove godine je odziv bio veoma dobar, uz nekoliko izuzetnih osveženja iz regiona, a naša ideja je da i u budućem periodu širimo stara i stvaramo nova poznanstva i mostove saradnje. Ovo je izuzetno plodno podneblje za umetnike, a mislim da će sve ove slike i naši radovi reći mnogo više nego što ja mogu u ovom momentu, poručio je Stojanović.

Mladi umjetnik Mirza Smajlović iz Visokog u Bosni i Hercegovini, koji je prvi put na koloniji, ističe da je bogatiji za jedno divno iskustvo.

– Prvi put sam u Herceg Novom i u sastavu ove kolonije, i zaista sam oduševljen. „Pravo“ je toplo ovdje kod vas; mislim na atmosferu ali je i vrijeme bilo dobro. Jako je lijepo, upoznao sam divne kolege koji imaju drugačiji senzibilitet nego što sam ja ikada vidio, i bogatiji sam za jedno odlično iskustvo. Ovdje se radi o razmjeni između umjetnika koja nije vezana samo za struku. Ostvarili smo snažan kontakt koji sigurno neće da „izlapi“ i siguran sam da će se mnogi od nas uskoro ponovo sresti, poručio je Smajlović, kome je ove godine pripala čast da za sponzore naslika dva rada sa motivima konja.

radiohercegnovi.net / Visoko.co.ba

Komentari

komentara