Mirza Ganić: Zatekao sam prazan kabinet, nadam se da neću i prazan budžet

Četrdeset dana nakon izbora novi gradonačelnik Visokog Mirza Ganić (SDA) je i zvanično preuzeo svoju funkciju. Na poziciju gradonačelnika Ganić stiže s pozicije premijera Zeničko-dobojskog kantona, što nije uobičajen slučaj u bh.politici.

– 20 mjeseci sam bio premijer, a kroz pandemiju smo se borili za zdravlje svakog našeg čovjeka i za svako radno mjesto i mislim da je to narod prepoznao. Za poziciju gradonačelnika sam se kandidirao s ciljem da sa svojom ekipom i građanima pokušamo promijeniti neke stvari u Visokom, građani su prepoznali ono što sam do sada radio i na izborima mi odgovorili značajnom podrškom. Ovo nije bila obična pobjeda, jer je protukandidatkinja Babić imala mandat osam godina, držala sve resurse i upotrebljavala ih u borbi za novi mandat. – kazao nam je Ganić, koji je odmah po preuzimanju mandata prvi intervju odlučio dati za Dnevni avaz.

Zatekao Vas je poluprazan kabinet, bivša gradonačelnica nije došla na inauguraciju, znate li šta Vas očekuje u budžetu i u javnim preduzećima?

Ganić: Nažalost bivša gradonačelnica nije došla, očekivao sam je, jer sam imao namjeru da se zahvalim i na svim pozitivnim stvarima koje su urađene. Njen nedolazak možda šalje poruku i građanima o odnosu spram institucije gradske uprave. Ukoliko je neko osam godina bio na čelu te institucije, bilo je kolegijalno, profesionalno i državnički da se pojavi. Ostali smo zatečeni i kad smo ušli u kabinet, gdje su sve slike skinute, pokloni i knjige odnijeti. Ja sam kao premijer kantona iz kabineta izašao sa svojom torbicom u ruci, a sve je ostalo, jer je bilo poklonjeno instituciji premijera. Ovdje sam zatekao prazan kabinet, a nadam se da neću zateći i prazan budžet i da ćemo uspješno završiti ovu godinu. Ono što znamo jeste da je prethodna garnitura ostavila dugovanja prema izvođačima, ugovorene projekte za koja nisu osigurana sredstva, i sve to će nam biti jedno dodatno breme u ovo vrijeme pandemije, ali to neće biti opravdanje niti će nas usporiti u radu za dobrobit naših građana.

Slika ima prazan alternativni atribut; njen naziv fajla je Mirza-Ganic-2.jpg

Koji su prioriteti kojima će se bavit novo Gradsko vijeće i novi gradonačelnik?

Ganić: Kao prvo, Visokom trebaju mir, sloga i zajedništvo i šaljemo poruku da je ovo promjena i oslobađanje Visokog od diktature, da građani mogu da iznose svoje mišljenje i da će moći doći do gradonačelnika kad god to žele. Nama je potreban razvoj infrastrukture, turistički smo grad, imamo piramide, srednjovjekovne lokalitete, mnoštvo bogatstava, i potrebni su nam dodatni sadržaji u gradu da bismo zadržali turiste. Čim prije ćemo krenuti sa uređenjem glavnih gradskih ulica, sa novim sadržajima, sa obogaćivanjem postojećih, a sve pod sloganom: „Visoko – turistički grad“. Naravno, privreda je okosnica razvoja, imamo mnoštvo domaćih privrednika koji su i domaći investitori, i koji su imali administrativne barijere u ranijem periodu. Ubrzat ćemo izdavanje dozvola i dokumentacije, s ciljem da pokrenemo investicioni ciklus. Među prioritetima je i razvoj poljoprivrede, jer smo pored turizma i privrede, mi i poljoprivredni grad. Taj segment ćemo ojačati i većom podrškom, koja je do sada bila zaista mizerna. To su naši strateški pravci razvoja i nadam se da ćemo svi zajedno napraviti iskorake koji će doprinijeti da Visoko postane mjesto ugodnog življenja, ali i dovesti druge ljude u naš grad.

Poruka građanima Visokog.

Ganić: Gradonačelnik nije rok zvijezda, nije lice s naslovnice, to je normalna osoba, dostupna svima, hizmećar svog naroda i kao novi gradonačelnik želim jasno reći: Pomoći ću gdje mogu, gdje ne mogu ni Bog me ne duži. Gdje budem i što budem mogao, to ću uraditi, a građani će imati osobu s kojom mogu razgovarati i od koje će dobiti samo istinu, ma kakva ona da je, a lijepu riječ svakako.

Dnevni Avaz / Nusret Smajović