Mirza Ganić premijer ZDK i kandidat za gradonačelnika Grada Visoko posjetio Zimču

Mirza Ganić premijer ZDK i kandidat za gradonačelnika Grada Visoko posjetio Zimču

Danas sam kao premijer ZDK ali i kandidat za gradonačelnika Grada Visoko zajedno sa saradnicima posjetio Zimču.

U razgovoru sa mještanima saznali smo puno toga što bi trebalo popraviti i uraditi u periodu koji je pred nama. Puno je problema sa kojima žive ovi ljudi, a zabrinjava to što se radi o osnovnim ljudskim potrebama koje spadaju u nadležnost gradskih vlasti. Nevjerovatno je da u 21. stoljeću porodice sa djecom koje žive u Zimči nemaju dovoljno vode, nemaju normalnog puta, niti kanalizaciju.

Narod ovog kraja je sposoban i radišan. Većina njih se bavi poljoprivrednom proizvodnjom. Kraj je prelijep ali zapostavljen. Put do ovog naselja je jako loš i pun rupa koje su mještani iz svojih džepova održavali.

U razgovoru s mještanima dobili smo informaciju da imaju problem s nedostatkom vode, iako je JKP Visoko preuzeo upravljanje lokalnim vodovodom prije godinu dana.

Naselje se nalazi oko 6 kilometara od grada, a u podružnici Halilovići nikada nije asfaltiran put u dužini od 500 metara.

Također prisutan je problem nepostojanja kanalizacije za veći dio naselja. Na ulazu u selo nedostaje dio rasvjete. A saznali smo da su građani sami finansirali rasvjetu, koju isto tako sami održavaju i plaćaju. Građanima ovog kraja, misaona imenica je i zimsko održavanje puta od strane lokalne vlasti, jer su osuđeni da se sami moraju snalaziti.

Sve u svemu, građani su nezadovoljni nebrigom gradskih vlasti.

Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!