Mirsad Mešić: Cijene pasoša su previsoke i ne odgovaraju standardu bh. građana

926

Cijena pasoša za punoljetne državljane BiH iznosi 50 KM sa rokom važenja od 10 godina, dok cijena izdavanja putnih isprava u roku kraćem od propisanog iznosi 200 KM. U susjednoj Hrvatskoj usluga izdavanja pasoša u kraćem roku je skoro 50 posto jeftinija u poređenju sa BiH.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Mešić kazao je za Klix.ba da cijene pasoša nikako ne odgovaraju standardima građana BiH, odnosno da su previsoke i neprimjerene aktuelnom duštvenom trenutku.

On je istakao da mu je Klix.ba dao povod da razmisli o pokretanju inicijative o cijeni putnih isprava, odnosno cijeni svih identifikacionih dokumenata u BiH.

“Cijene su previsoke i potrebno ih je sniziti. Dali ste mi povod za pokretanje inicijative za raspravu o cijeni identifikacionih dokumenata u BiH”, kazao je Mešić.

Mešić je istakao da Parlamentarna skupština BiH, iako nema direktne veze s putnim ispravama, može svojim sugestijama, preporukama i aktivnostima utjecati na cijenu izdavanja putnih isprava.

“Stanje je moguće popraviti zapošljavanjem ljudi u BiH i onda to ne bi bio problem. Naravno i organi unutrašnjih poslova trebaju sniziti cijene pasoša na bar 50 posto aktuelne cijene”, kazao je Mešić.

Pasoš za punoljetne državljane BiH sa rokom važenja do deset godina košta 50 KM, 40 KM za državljane u dobi od 3 do 18 godina sa rokom važenja od 5 godina, te 30 KM za državljane koji nisu navršili 3 godine života sa rokom važenja od 3 godine.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.