Lokalne TemePolitikaMirnes Kardaš (NS): Predizborno obećanje ludom radovanje - Završite započeto za razliku...

Mirnes Kardaš (NS): Predizborno obećanje ludom radovanje – Završite započeto za razliku od laži i manipulacije

Bilo je lahko te 2016. godine, uz neupitnu podršku građana Visokog, obećavati sve i svašta. U tu svrhu su se pravile i ljubičaste web stranice na kojima se obećavalo i lagalo bez mjere, bez osjećaja da bi se to moglo obiti i o glavu, jer osim što je bilo jasno da je nemoguće ostvariti sve zacrtano, objektivnom posmatraču bi sve moglo zazvučati i neracionalno.

Jedan od najinteresantnijih tekstova na oficijelnoj stranici načelnice Amre Babić je tekst pompeznog naziva Planirani projekti na području općine Visoko (period 2015-2021). U pomenutom tekstu se najavljuju projekti za period od 2015. do 2021. godine koji bi, neminovno, od Visokog napravili novi Dubai, samo da je išta od pomenutog realizovano.

Krenimo redom:

– Izgradnja rekreativnog centra sa bazenom

Sigurno da je jedna od najvećih laži izgradnja rekreacionog centra sa bazenom u Luci. Ne samo da je to predizborna laž, već je za aktuelnu vlast to nemoguća misija, posebno nakon objelodanjivanja činjenice da se od 2020. godine kreće sa vraćanjem kredita uzetog od EBRD-a. Pitanje je od kojih bi se to para gradio bazen i u konačnici gdje je bazen, s obzirom da i 2020. godina naveliko prolazi. Priča o bazenu je obična laž.

– Izmještanje regionalne ceste R 443 iz užeg gradskog jezgra

Aktuelna i nesposobna vlast u Visokom nije u stanju da zakrpi sve rupe na cestama, a izmještali bi regionalnu cestu R 443 iz užeg gradskog jezgra. Ovo je sigurno jedno od najneracionalnijih obećanja koje se moglo plasirati, ali i dokaz odsustva dodira sa stvarnošću načelnice Amre Babić. Ne znam kad bi se moglo početi sa izmještanjem, ali je 2021. godina na pragu. Ili je ipak vlast u Visokom sposobna za takav poduhvat? Vidjet ćemo.

– Unaprijeđenje sporta, kulture i obrazovanja

1. Izgradnja obdaništa

Obdanište u Prijekom je laž koja se vadi iz ladica iz godine u godinu. Još 2015. godine je položen kamen temeljac i svake godine je dodavano po nekoliko redova cigli, tako da ni ove predizborne 2020. godine obdanište nije maklo više od kamena temeljca. Prema planu, to je sve trebalo biti završeno 2017. godine, jedno obično obdanište.

O sportu i kulturi se nema šta ni pisati. Nogomet je pao na najniže grane, NK Bosna ispala u treću ligu, FK Zanatlije ugašene, košarka skoro da i ne postoji, kuglaši ispali u drugu ligu, aviomodelari u teškoj situaciji. Kad se sve sabere i oduzme, sport u Visokom je za mandata od 2016. do 2020. godine u najlošijem stanju u historiji. Pitanje je šta je cilj Nezavisne kandidatkinje, da se sport skroz ugasi i da se prestanu izdvajati sredstva da bi ostalo više za kampanju?

– Izgradnja kružnih tokova

Od tri planirana i tehnički vrlo jednostavna i jeftina kružna toka, izgrađen je samo jedan i to iz sredstava ZDK. Postavlja se pitanje kada će se izgraditi i ostala dva kružna toka ili sposobna vlast ipak misli da ima dovoljno vremena da se svi projekti završe do 2020. godine.

– Regulacija lijeve obale rijeke Bosne i izgradnja kolektora sa šetnicom i biciklističkom stazom od Betonskog mosta do petlje – Stara Ciglana

Kolko je ovo bilo racionalno obećanje najbolje govori činjenica da se u tom pravcu nije zabio ni jedan jedini ekser. Da se ovog momenta krene sa tako velikim poduhvatom, sudeći prema dosadašnjim tempom izgradnje obaništa, recimo, ili proširenja vodovodnog sistema, trebalo bi najmanje još sto godina mandata da se napravi pješačka staza od Betonskog mosta do petlje, međutim to nije sve.

Kao što se vidi iz priloženog, obećano je pravljenje staze i sa suprotne strane, tačnije od Varoškog mosta pa do Luke, gdje je planiran bazen. To znači da bi mogli lijepo pješke ići stazom koje nema, do bazena kojeg nema. Ili ipak ima dovoljno vremena da se sve izgradi, ipak su to magovi javnog sektora, s kojima je Visoko prosperiralo, ali idemo dalje.

– Potpuna izgradnja, stavljanje u funkciju i opremanje svih poslovnih zona predviđenih novim prostornim planom

Fascinantan je spisak poslovnih zona koje je obećala načelnica Babić u predizbornom pamfletu pompeznog naziva. Dovoljno je kazati da se samo put ispred poslovne zone Ozrakovići pravi godinama, dok od ostalih poslovnih zona nema ni kamen na kamenu. Ovo je mnogo, pa taman da je i od prve pokrivene načelnice u Europi, što je previše – previše je.

– Izgradnja centra za upravljanje komunalnim otpadom

Izgradnja kolektora niti je kad počela, niti je obezbijeđena lokacija za pomenutu skalameriju. Ono što se planiralo u mjestu Očazi izazvalo je negodovanje mještana i prehrambenih industrija koje se nalaze u neposrednoj blizini, pa se od takve ideje odustalo. Međutim, uprava JKP Visoko je napravila privremeni kolektor u krugu preduzeća, gdje se smeće lageruje i pri tome prouzrokuje nesnosan smrad, zbog čega su mještani koji žive u blizini preduzeća više puta pisali žalbe i apele da ih se prestane trovati.

– Podizanje parkova i zelenih površina

Nijedan park nije podignut za vrijeme vladavine načelnice Amre Babić, štaviše, na mjestima gdje bi se i mogao izgraditi park privatnici dobivaju dozvole da prave zgrade i poslovne objekte. Međutim, ne samo da se ne grade novi parkovi, već su i postojeći zapušteni uključujući i sportske terene iza dvorane ili na stadionu Luke koji su zatrpani smećem, komadima sjedalica, daskama iz koje strše zahrđali ekseri itd.

– Izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete na području cijele općine

Izgradnja javne rasvjete u Visokom ide bez plana i programa. Nema tu ni estetske, niti funkcionalne efektivnosti. Što se tiče javne rasvjete, na tom polju se uradilo nešto malo. U Visokom skoro da ne postoje dva ista kandilabera i dvije iste sijalice. Posao se radi nestručno i usput, vjerovatno kako se nekom ponuđaču pojavi višak sijalica onda se ugrađuju po Visokom, od oka i onako.

– Izgradnja pješačkog mosta preko rijeke Bosne – naselje Luke – Ozrakovići

Projekat izgradnje Pješačkog mosta je jedini završen projekat u dva mandata vladavine Amre Babić, međutim pod kojim uslovima. Ono što je i na oficijelnoj stranici najavljeno kao projekat od 600.000 maraka, na kraju je koštalo skoro 1.200 000 KM. Pita li se iko od građana gdje je i u šta utrošeno dodatnih 600.000 i zašto za tolike pare nije napravljen pravi most, na kojem bi se odvijao saobraćaj.

– Proširenje gradskog vodovodnog sistema Visoko: podsistem Moštre i podsistem Gračanica

I konačno, jedna od zasigurno najvećih predizbornih bombi koje je plasirala načelnica Babić je famozno i pompezno najavljivano proširenje vodovoda za novih 12.000 korisnika u Visokom, za šta je Općina uzela kredit od EBRD-a u vrijednosti od oko 9.000 000 maraka, od kojih je do sada vodu dobilo manje od 2.000 novih korisnika. Kao rezultat ove odluke, postojećim korisnicima komunalnih usluga u Visokom je voda poskupila za 100 posto, a osim toga je JKP Visoko platilo kaznene penale u dva navrata zbog sporosti u realizaciji potpisanih obaveza. Ove izborne 2020. godine dolazi na naplatu prva rata za kredit, pa se mogu očekivati i neka nova poskupljenja i novi nameti.

Međutim, kad se sve sabere i oduzme može se zaključiti da je od desetina obećanih projekata u periodu od 2016. do 2020. godine, aktuelna vlast na čelu sa Amrom Babić realizovala vrlo mali procenat, može se kazati skoro ništa. Ali se, sa druge strane, pojavilo mnoštvo poteza koji nisu bili obećani, kao što je poskupljenje vode i komunalnih usluga, naplata neustavnih taksi, uvođenje naplate parkinga po cijelom Visokom itd., ali su realizovani. Zato treba postaviti otvoreno pitanje načelnici kada misli ispuniti sva obećanja i završiti sve projekte navedene u pamfletu, s obzirom da je ostalo dobrih nekoliko mjeseci do izbora, a nije urađeno skoro ništa. Ili će i ove godine krenuti novi krug istih, lažnih obećanja koji će se vrtiti na televiziji ili ovaj put na led displeju?

Ovo što nam je načelnica obećala u periodu 2016-2020. teško da bi i neki švicarski grad uspio uradit, a kamoli da uradi Visoko, međutim švicarski grad bi uradio nešto, nešto započeo, a Visoko ništa. Građani moraju početi vjerovati svojim očima, a ne pamfletima jer 90 posto navedenih projekata ne da nije započeto, već u trenutnoj finansijskoj situaciji neće biti započeto ni u narednih sto godina. Dovoljno je otići na Betonski most i pogledati obalu prema Lukama. Tamo je već trebala biti biciklistička staza, a ima li je? Sa Varoškog mosta bi se trebala vidjeti pješačka staza do bazena, a ima li staze, a ima li bazena? Gdje su kružni tokovi, gdje su poslovne zone, gdje je obdanište, gdje je išta od navedenog? Pa do kada će kod Visočana prolaziti lažna obećanja, u kombinaciji sa uvođenjem nameta i poskupljenja. Vidi li iko razmjere prevare svojim očima? Vrijeme je da se ogole tolike laži, a najbolje se ogoli kad poštar donese račun za vodu ili opomenu za neplaćenu taksu. Visoko je uništeno a ako nekom nije mrsko da se uvjeri u autentičnost, nek ode na link i nek pročita.

http://www.nacelnicaamrababic.ba/planirani-projekti-na-podrucju-opcine-visoko-period-2015-2021/

Samo treba uporediti ovo šta piše sa onim što je urađeno i sve će biti jasno.

Visoko je uništen grad.

 

Visoko.co.ba/Mirnes Kardaš (NS)


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE