Mirnes Fatić: Zašto mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu ?

Zašto mladi napuštaju Bosnu i Hercegovinu ?

Bosnu i Hercegovinu u poslijednje vrijeme najviše napuštaju mladi a i oni srednjih godina, tačan podatak Vlasti u BiH ne prezentuju jer je to zabrinjavajući podatak i podatak koji se krije od javnosti. Bosna i Hercegovina postaje zemlja staraca i to ubrzanijim tempom nego što su to neki predviđali.
Razlozi koji se navode od onih koji napuštju Bosnu i Hercegovinu jeste, nezaposlenost, ne vide svoju perspektivu, loš zdravstveni sistem, prevelika prisutnost korupcije, loša politička situacija, nacionalizam itd. Zainteresovanost mladih za odlazak iz Bosne i Hercegovine u dobi od 21 godine njih 24 % se izjasnilo da želi da napuste državu. Procjenjuje se da oko 79% glasačkog tijela odlazi iz Bosne i Hercegovine , dok je onih iz neglasačke populacije odlazi svega 3%, što ukazuje da su mladi ljudi u Bosni i Hercegovini prije zvaničnog odlaska pokušali doprinijeti poboljšanju sveukupne situacije u Bosni i Hercegovini, ali je na osnovu ovih analiza i prezentovanih podataka moguće zaključiti da vlasti nisu pokazale interes za ovom populaciom stanovništva.
Danas, mladom čovjeku u Bosni i Hercegovini nije dozvoljeno da radi jer nema slobodnih radnih mjesta, zapravo sva ta potencijalna mjesta su popunjena nekim dosadnim, starim, olinjalim tipovima, koji ništa ne poduzimaju da nas izvuku iz ovog blata u koje smo zaglibili svi zajedno. Mladim željnim znanja i progresa ova trenutna Vlast je to uskratila. Život bez bilo kakve radosti i perspektive nije život nego patnja. Kako neki mladić može sebi da obezbijedi penziju kada nema posla do svoje 30 godine života, oni koji su imali barem malo sreće da obezbijede zasnivanje porodice sa platom od 500 KM, bez zdravstvenog i penzionog osiguranja, bez krova nad glavom, jer i sa 30 godina žive zajedno sa roditeljima a negdje drugo van BiH njihovi vršnjaci imaju stanove zasnovane porodice, skupe automobile,žive bez stresa i imaju sigurne i plačene poslove.
Bosnu i Hercegovinu je napustilo 33.377 osoba, to je dva puta veličine gradovi kao što su Breza, Vareš, Olovo. Poruka bi bila jasna za sve one koji su poniženi,diskriminisani, omalovažavani, opljačkani, prevareni raseljeni, da to prekinu u oktobru 2018 godine izlaskom na izbore sa jasnom porukom da ovi nacionalisti treba da odu sa 25-godišnje vlasti.Bosna i Hercegovina sa oktobarskim izborima 2018 godine određuje svoju sudbinu u narednih 50 godina. Zato u oktobru birajmo olovkom svoju budučnost i odlučno mijenjati vlast i opstanak u Bosni i Hercegovini. Ne izlazak na oktobarske izbore ili izaći i glasati za iste znači izdaju Bosne i Hercegovine i izdaju naroda. Zato uzmite budučnost u svoje ruke u oktobru i spasimo Republiku BiH bez obzira kojim jezikom govorimo, bez obzira kako se zovemo i bez obzira gdje živimo. Spasimo Bosnu i Hercegovinu i njene narode od propasti !

Autor: Mirnes Fatić