Mirko Vukojević jedan od najvećih intelektualaca Visokog kome su (ne)svjesno oduzeli i ulicu u Prijekom

Mirko Vukojević visočki je intelektualac s početka 20. vijeka. Bankovni službenik, rođen u Prijekom (kuća na okuci poslije Varoškog mosta). Jedan od osnivača Srpskog sokola 1909. g (brojka na lijevoj strani zgrade Partizna/Sokolskog doma). Na molbu Muslimanske čitaonice 1912. potpisano od Muhameda Ahića Srpski soko određuje Mirka Vukojevića da pomogne ovoj muslimanskoj organizaciji formirati Muslimanski soko.

Bio je član Prosvete i naravno najstarijeg kulturnog društva u Visokom “Milutinovića” sa raznim sekcijama. Godine 1924. “Sokoli” se ujedinjuju sa najznačajnijom ulogom Mirka Vukojevića, (Inače “Soko” je zabranjen početkom Drugog svjetskog rata). Putovao je Evropom što potvrđuje niz njegovih razglednica poslatih u Visoko početkom 20. stoljeća. Svirao je violinu, bio član mnogih sastava početko 20. vijeka. Bio je osumnjičen i zatvoren u banjalučkom zatvoru nakon atentata na Franca Ferdinanda 1914. godine. Kasnije odlikovan ordenom Bratstva i Jedinstva lično od Josipa Broza Tita. Radni vijek je završio u Kovini.

Ulica od KTK u Prijekom do Mirića kafane nosila je njegovo ime. Sistem se potrudio od 1992.godine da zatre svaki mogući trag o ovom čovjeku čiji je doprinos razvoju modernog Visokog nemjerljiv. Danas se bivša ulica Mirka Vukojevića zbunjujuće zove “Prijeko”, iako se nalazi u naselju Prijeko!?

Visoko.co.ba