Mirela Mateša Bukva ulazi u Glavni odbor SDA BiH?

Stranka demokratske akcije (SDA) će u subotu, 5. oktobra, dobiti 17 novih članova Predsjedništva, a bit će poznata i imena 14 preostalih članova Glavnog odbora te stranke. Za taj datum je zakazana prva sjednica novog saziva Glavnog odbora, odnosno 83 člana koja su izabrana na posljednjem Kongresu SDA i onih koji su dio tog stranačkog tijela na osnovu položaja.

Lista kandidata za 14 upražnjenih pozicija u Glavnom odboru, prema informacijama Faktora, trenutno sadrži 15 imena. Na toj listi su: Šerif Špago, Srđan Simonović, Željko Panić, Začinović Sandra, Mirela Mateša Bukva, Sabahudin Delalić, Šefkija Okerić, Ruzmira Tihić, Salko Bukvarević, Vehbija Efendić, Emir Poljo, Šefket Zukić, Alaga Ajdinović, Bilal Memišević i Taib Muminović.

Uzimajući u obzir sastave ovih lista, izvjesno je da će SDA ispuniti ranije dato obećanje o većoj zastupljenosti nebošnjaka u stranačkom rukovodstvu, ali i o većoj zastupljenosti žena i mladih u Glavnom odboru i Predsjedništvu stranke.

– Otvorili smo kvote za žene, kvote za mlade. Oborili smo donju starosnu granicu na 33 godine i uveli smo kvotu za nebošnjake, koji će biti prisutni u svim strukturama na svim nivoima. Mislim da bi sve stranke u ovoj državi trebale krenuti u tom smjeru. Stranke trebaju ličiti na državu BiH – rekao je Izetbegović nakon što je 14. septembra ponovo izabran za predsjednika SDA.

Faktor