Miralem Galijašević: SDA će odnijeti ubjedljivu pobjedu

Kampanja za Opće izbore 2018.je na samom kraju. O kampanji, očekivanjima i budućim planovima za naš portal govorio je premijer ZDK, Miralem Galijašević koji je i nosilac liste SDA za Parlament FBiH.

Kampanja je na samom kraju, kako ste zadovoljni stanjem na terenu?

-Prema informacijama iz svih općinskih organizacija SDA u Zeničko-dobojskom kantonu, kampanje su vođene prema programu i u najvećem dijelu planirane aktivnosti su uspješno provedene. Koristili smo mogućnost oglašavanja putem medija, a najveći dio kampanje smo proveli u direktnom kontaktu sa stanovništvom. Predstavljali smo naše ciljeve, ono što smo uradili u proteklom mandatu i ono što ćemo uraditi u iduće četiri godine. Zadovoljni smo odzivom građana, a prema našim informacijama skupovima SDA prisustvovao je jednak broj građana koliko na skupovima svih ostalih političkih stranaka zajedno.

Na centralnom skupu u Zenici najavili ste pobjedu SDA. Na osnovu čega ste uvjereni u svoju pobjedu?

-SDA je kao najjača politička stranka u BiH na izborima 2016. godine dobila najveći broj glasova. To očekujemo i ovaj put. Kada je u pitanju Zeničko-dobojski kanton naša procjena je da ćemo osvojiti jednak ili još veći broj glasova. Vidjeli smo energiju i želju građana da izaberu stabilnu vlast koja će voditi državu naredne četiri godine. Tu temeljimo naš optimizam, a i izborne ankete nezavisnih agencija pokazuju da će SDA ubjedljivo pobijediti.

Šta smatrate najvećim uspjehom Vlade ZDK na čijem ste čelu?

-Uspjeli smo stabilizirati budžet ZDK, jer je SDP-ova Vlada ostavila 100 miliona maraka duga. Izmirili smo sve obaveze i uspostavili redovnu isplatu transfera, plata, naknada, obaveza prema dobavljačima… Može se reći da je Zeničko-dobojski kanton motor privrednog razvoja i kičma privrede BiH. U prvih osam mjeseci ove godine ostvarili smo izvoz u iznosu od 1,38 milijarde KM i kao najveći izvoznik učestvujemo u izvozu Federacije BiH sa 26 posto. Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 91 posto što je najbolji procenat u BiH. Posebno smo ponosni na kapitalna ulaganja koja su u protekle tri i po godine iznosila 70 miliona KM. U obrazovnu infrastrukturu uloženo je 22 miliona KM, u puteve 16 miliona, u projekte vodosnabdijevanja i kanalizacije 15,5 miliona KM, za zaštitu od klizišta 7 miliona KM. U infrastrukturu pravosuđa investirali smo 3,7 miliona KM, a samo u novi centar za smještaj Specijalne policije MUP ZDK uložili smo 8 miliona KM. Naš fokus će ostati na izgadnji infrastrukture i privredi, a posebnu pažnju ćemo posvetiti koncesijama, korištenju prirodnih bogatstava koje želimo staviti u funkciju otvaranja novih radnih mjesta. Pored toga što smo lideri u izvozu, ovaj kanton drži liderske pozicije u peradarstvu i malinarstvu, koje i dalje treba jačati.

Kakvu perspektivu ima ZDK?

-ZDK ima veoma dobru perspektivu. Trudit ćemo se da ovaj kanton postane savremena evropska regija, ugodna za život i rad i atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim potencijalima, odličnim geografskim položajem, te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu i čistom okolišu.

Šta će biti prioritet u radu buduće Vlade ZDK, ako Vi budete mandatar?

U brošuri “101 projekt za jak ZDK” pobrojali smo strateške projekte Vlade i 12 općina na području Zeničko-dobojskog kantona, koje namjeravamo realizirati iduće četiri godine. Projekti su usmjereni na razvoj i poboljšanje kvaliteta života građanaPosvetit ćemo se realizaciji tih projekata i održati kontinuitet aktivnosti koje znače stabilnost i prosperitet ZDK.

Direktno.ba