Miralem Galijašević: “Pojedini direktori su država za sebe”

913

Vlada Zeničko-dobojskog kantona donijela je zaključak kojim se obavezuju svi upravni i nadzorni odbori ustanova, preduzeća i drugih tijela, u kojima je Vlada ili bilo koje njeno ministarstvo upravljač, da dostave izvještaj o radu za prošlu godinu, najkasnije do 5. aprila.

Postrojavanje

– Mi se bavimo budžetom. Imamo budžetske korisnike dostupne kada su u pitanju policija, obrazovanje, administracija, međutim, imamo dio u administraciji koji nas prati a to su vanbudžetski fondovi, ustanove, javna preduzeća koji su država za sebe. Šumsko-privredno društvo ima budžet veći od 60 miliona KM. Tu je Kantonalna bolnica Zenica. Imamo i fondove. Fond zdravstvenog osiguranja ima 144 miliona KM budžeta. Imamo Službu za zapošljavanje, koja opravdava funkciju tako što svake godine imamo sve veći broj nezaposlenih, kazao nam je Miralem Galijašević, premijer ZDK-a.

Objasnio je da ta preduzeća i ustanove imaju upravljačke strukture, upravne ili nadzorne odbore i direktore. Tražio je podatke o finansijskim rezultatima, plaćama direktora, broju zaposlenih na dan 31. decembar 2014. i 15. mart ove godine, koliko imaju volontera, koliko pripravnika, koliko je ljudi otišlo u penziju ili treba ići. Došao je, veli, do podatka da direktori u četiri preduzeća imaju veće plate nego premijer. I to puno veće (nezvanično, između četiri i četiri i po hiljade maraka mjesečno, op. a).

– I oni imaju upravne ili nadzorne odbore koje Vlada ZDK-a postavlja po zakonu. Umjesto da oni upravljaju ispred nas i provode politiku, to se pretvori u priču da ih direktor postroji i kaže: Ti ćeš tako, tebi ću zaposliti nekog, tebi neću, tebi ću ovo… Nikad niko iz tih upravnih odbora nije ovdje sjeo, kao što ćemo ih poredati i reći im: Gospodo, vi nama odgovarate. Ja sa direktorima razgovarati neću. Mene direktori uopšte ne interesuju. Ni direktor bolnice, ni direktor ŠPD-a. Niko. Interesuju me predsjednici i članovi upravnih i nadzornih odbora. Ne mogu nadzorni i upravni odbori preuzimati ingerencije direktora, a ni direktori njihove. Tražimo izvještaj za prošlu godinu. Tražiću i podatke da li su postupili po dokumentu Programa štednje koji smo prije nekoliko dana usvojili, istakao je Galijašević.

Lažno umanjenje

Dodao je kako će od direktora tražiti da smanje plate sa 4.000 – 4.500 na 2.200 KM. U dokumentima, naveo je Galijašević, vidio je da su u martu ili aprilu prošle godine nakon protesta, smanjili plate na tri prosječne, ali da su ih kasnije opet povećali. Jedan od časnih direktora koji je smanjio plate tada i koje su ostale u tom nivou je direktorica Zavoda medicine rada (Sajma Lutvica, op. a).

– Mene je sramota reći kolika mi je plata u odnosu na neke od tih direktora, rekao je Galijašević, te pojasnio kako nije niti ima namjeru pozivati direktore i članove upravnih odbora, kao što bi to činili neki drugi, da predaju svoje mandate, a da nova Vlada postavi svoje ljude. Umjesto toga, uslijediće analiza rada i ostvarenih rezultata. Ko bude imao negativan rezultat, ne treba očekivati aboliciju i “upravni odbori će raskrstiti sa takvima”.

Zenicablog/Visoko.co.ba

Komentari

komentara