NaslovnicaPreporukaMira Furlan u...

Mira Furlan u autobiografiji otkrila da ju je silovala poznata javna ličnost

Čuvena glumica Mira Furlan koja je preminula lani u 65. godini života, otkrila je u svojoj autobiografiji kako je nekoliko puta bila žrtva silovanja.

Mira je više puta bila žrtva zlostavljanja, a sve je zabilježila u odlomcima svoje knjige “Voli me više od svega na svijetu” koju je završila neposredno prije smrti.

Odlomci su danas objavljeni na stranici javniservis.net koja je odlučila iskoristiti nedavno pokrenutu kampanju #NisamPrijavila, putem koje žene iznose razloge zbog kojih nisu prijavile zlostavljanje.

Između ostalog stoji i kako se jednom naspram Mire, dok se tuširala u zajedničkoj kupaonici, našao muškarac koji ju je, nakon što je pobjegla, nazvao rasistom.

“Oči su mi zatvorene. Uživam u toploj vodi na koži. Iznenada me neko hvata za ramena. Otvaram oči, do mene u tušu je veliki, goli muškarac. Vrištim i guram ga van. Pokušava me savladati, ali moji ga krici otjeraju i on me pušta. Bježim iz tuša. Trčim na ulicu pokušavajući prekriti svoje golo, mokro tijelo malim ručnikom koji sam uspjela u zadnji čas zgrabiti u tušu”, opisala je u odlomku.

Mira je objasnila i kako je imala poriv objasniti tom muškarcu kako ne bježi zbog rasizma nego samog čina, a dodala je i kako je taj incident nije posebno ponizio.

“Smatrala sam ga još jednom avanturom, još jednom opasnom stuacijom koju sam vrlo spretno uspjela izbjeći”, stoji u knjizi.

Glumica je opisiala i kako se već susrela s mogućim seksualnim nasiljem i prije, kada je imala samo šesnaest godina.

Objasnila je kako je tada spasilo što je bila “previše čudna” te da su je napadači uočivši to, pustili.

Ipak, tvrdi kako joj ta karakterizacija nije pomogla kasnije.

“Dok sam ćaskala i pila u nečijem stanu nakon kazališne predstave, iznenada sam završila sama s čovjekom kojeg sam jedva poznavala, čovjekom iz drugoga grada, vrlo poznatom javnom ličnošću”, napisala je glumica.

Opisala je i kako je napad izgledao.

“Zgrabio me snagom koja je bila zastrašujuća. Pričepio me je koljenom dok mi je obje ruke držao nad glavom. Osjećala sam se potpuno bespomoćno. Rukom mi je pokrio usta da ne vrištim. Snošaj je bio gotov za nekoliko sekundi. Možda je upravo njegova brzina bila to što me spasilo od prestravljenosti zbog napada. Moj um nije to mogao slijediti. Sve je bilo gotovo prije nego što sam uopće mogla shvatiti što se desilo. Bila sam zapanjena i bez teksta. On je nestao sljedeće sekunde”, dio je odlomka.

Dodala je kako je u narednoj sekundi već trčala zagrebačkim ulicama sve do kuće, ali i da je više bila šokirana drskošću nego nasiljem.

“Na čas sam pomislila otići na policiju, ali sam odlučila da neću. Znala sam da bi policajci jedan drugom značajno namigivali misleći: ‘Drolja. Dobila je što je zaslužila'”, zaključila je Furlan.

Podsjećamo, legendarna glumica preminula je 22. januara 2021.godine. Glumila je u pozorištu, TV serijama i filmovima.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.