BiHMinistrica Bošnjak razgovarala s veleposlanikom Sattlerom o putu Bosne i Hercegovine ka...

Ministrica Bošnjak razgovarala s veleposlanikom Sattlerom o putu Bosne i Hercegovine ka EU

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s veleposlanikom Johannom Sattlerom, voditeljem Izaslanstva Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnim predstavnikom Evropske unije u BiH. Glavna tema sastanka bila je put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji, posebno napredak koji je ostvaren u ispunjavanju uvjeta za članstvo.

Kako je u posljednjem Izvješću o napretku konstatiran značajan reformski pomak koji je država napravila u proteklih godinu dana, ocijenjeno je da je potrebno fokus usmjeriti na implementaciju ključnih prioriteta Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o prilagođavanju bh. zakonodavstva pravnoj stečevini EU (acquis).

Ministrica Bošnjak kazala je da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, uz suglasnost nadležnih institucija za područje zdravstva u BiH, privodi kraju proceduru za pristupanje Bosne i Hercegovine novom Programu djelovanja Unije u oblasti zdravlja (Program EU4Health). Ministrica je istaknula da su za potpisivanje sporazuma o pridruživanju EU4Health osigurane potrebne suglasnosti unutar BiH. Uskoro se očekuje i službeno potpisivanje sporazuma.

Također, ministrica je podsjetila na izuzetnu suradnju s EU u oblastima obrazovanja, znanosti, kulture, rada i zapošljavanja te na brojne projekte koji se u tim oblastima realiziraju uz pomoć EU fondova.

– Veleposlanik Sattler podržao je evropski put Bosne i Hercegovine te istaknuo važnost nastavka reformi i usklađivanja s evropskim standardima – saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE