ZDKMinistri Šimunović i Čišija posjetili JU Centar za djecu i odrasle s...

Ministri Šimunović i Čišija posjetili JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zenica: Uposlenicima veće plaće, a korisnicima bolji uslovi za boravak

Ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Antonio Šimunović i ministrica za finansije Dženana Čišija posjetili su JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zenica, gdje su razgovarali s novoimenovanim direktorom Ernadom Metajem i saradnicima, a bila je ovo prilika i za druženje s korisnicima dnevnog centra.

Ministar Šimunović je potvrdio opredjeljenje resornog ministarstva i Vlade ZDK-a da osiguraju kvalitetniju finansijsku podršku ovoj ustanovi, naglasivši da je od 1. januara svim uposlenicima Centra plaća povećana za 20 posto, nakon što je ovo ministarstvo osiguralo dodatnu budžetsku podršku na nivou godine od 250.000 KM. Napominje da je aneksom ugovora također omogućeno povećanje plaća za 20 posto i uposlenima u dnevnim centrima u Žepču, Visokom i Tešnju.

– Ministarstvo i Vlada ZDK su svjesni značaja i potrebe razvoja usluga u JU Centar za djecu i odrasle s posebnim potrebama, što je rezultiralo kontinuiranim nastojanjima da se u saradnji sa rukovodstvom Centra na okupu održi stručni kadar neophodan za kvalitetan rad s korisnicima. Izdvajanjem dodatnih sredstava pokazali smo jasno opredjeljenje Vlade da se prava uposlenika u ovom Centru, koliko je to bilo moguće, što više izjednače s ostalim budžetskim korisnicima. Vjerujem da će rukovodstvo Centra i uposlenici nastaviti graditi pozitivnu priču po kojoj će ZDK biti prepoznat kao jedan od lidera u FBiH kada je riječ o skrbi za socijalno osjetljive kategorije društva – istakao je ministar Šimunović.

 

Ministrica Čišija je također ponovila odlučnost osnivača da u 2024. poboljša materijalni položaj svih zaposlenih na budžetu, a ta priča je zaokružena s povećanjem plaća zaposlenim u Centru. Izrazila je zadovoljstvo što korisnici imaju svoj kutak u kojem mogu da se druže, ali i kreativno izražavaju, pa je ovo bila prilika da gostima iz Vlade pokažu svoje simpatične radove.

– Izuzetno su me dojmili radovi koje korisnici stvaraju u kreativnim radionicama i vjerujem da neki od njih, a posebno lutke u narodnim i drugim nošnjama, mogu biti svojevrsni brend ove ustanove – istakla je ministrica Čišija.

 

Direktor Metaj se zahvalio ministrima Šimunoviću i Čišiji na razumijevanju koje Vlada ZDK pokazuje prema ovoj ustanovi, potvrdivši spremnost menadžmenta i uposlenih da svi zajedno nastave gradici Centar kao jedinstveni model brige o korisnicima u Federaciji BiH, ali i cijeloj državi i regionu.

Za ministra Šimunovića je veoma važno da se u narednom periodu kroz aktivnosti Centra osigura što kvalitetniji rad sa potencijalnim korisnicima vodeći računa da budu pokrivene sve općine u ZDK-u. Osim toga, kako je rekao, zajednički cilj je da se ove godine na adekvatan način obilježi deseta godišnjica djelovanja Centra kao javne ustanove, što će biti prilika da ZDK bude predstavljen kao regionalni lider u načinu brige o djeci i odraslima s posebnim potrebama.

 

Dogovoreno je i da se u narednom periodu intenzivira međuresorna saradnja sa ministarstvima obrazovanja i zdravstva, kako bi se jasno definisale i na viši nivo podigle usluge kategorizacije djece s posebnim potrebama kao i rad na ranoj intervenciji.

 

Press služba ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE