SvijetMinistri EU razgovaraju o migracijama nakon spora između Francuske i Italije

Ministri EU razgovaraju o migracijama nakon spora između Francuske i Italije

Ministri unutrašnjih poslova EU okupili su se u petak na hitnom sastanku kako bi pokušali da ublaže tenzije koje se ponovo oporavljaju zbog ilegalnih migracija, nakon što je sudbina migranata spašenih na Mediteranu izazvala oštre riječi između Pariza i Rima.

Pitanje o tome ko treba da preuzme odgovornost za one koji stignu do bogate Evropske unije čamcima kako bi izbjegli siromaštvo ili rat dugo muči odnose unutar bloka.

Ova stvar je ponovo došla do vrhunca ovog mjeseca kada su se Pariz i Rim sukobili oko francuskog prihvatanja Ocean Vikinga, broda koji je prevozio 234 spašena migranta koje je Italija odbila.

– Ne možemo i ne trebamo raditi na krizi po kriznoj situaciji, brod po brod, incident po incident. Potreban nam je jedan jedinstveni okvir zasnovan na zakonu EU – rekao je evropski komesar Margaritis Schinas po dolasku na sastanak, pozivajući zemlje članice da odobre nove Zakonodavstvo EU o imigraciji.

Uoči razgovora, izvršna komisija EU postavila je akcioni plan od 20 tačaka, osmišljen za rješavanje rastuće migracije u Mediteranu.

Jedan fokus tog plana bio je jačanje saradnje sa trećim zemljama, uključujući korake za sprečavanje odlazaka iz Sjeverne Afrike. Također ima za cilj veću koordinaciju potrage i spašavanja u EU, uključujući među priobalnim državama.

Više od 90.000 migranata i izbjeglica stiglo je u 27-članu EU ove godine centralnom mediteranskom rutom, kao što je preko mora od sjeverne Afrike do Italije ili Malte, što je povećanje od 50 posto u odnosu na 2021.

Visoko.ba/federalna.ba/Fena


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE