ZDKPrivredaMinistar Marić u posjeti famerima Kaknja i Breze

Ministar Marić u posjeti famerima Kaknja i Breze

Posjetama uzgajivačima goveda i vlasnicima farmi u Brezi i Kaknju, resorni ministar Vinko Marić privodi kraju obilazak farmera, nakon čega će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), napraviti analizu i pregled stanja u ovoj branši.

– Plan je da još posjetim farmere u Usori i onda pristupamo nekim izmjenama. Iz prve ruke sam saznao šta tišti farmere i gdje su potrebne izmjene i veći poticaji. Interesantno je da su problemi, u svim općinama našeg kantona slični – kaže ministar Marić.

Farmeri u Brezi i Kaknju, požalili su se da povećanje otkupne cijene mlijeka ne prati rast troškova hrane koju koriste u prehrani muznih krava. Predlagali su da se nabave kvalitetnije pasmine krava koje bi, uz iste troškove, znatno povećale proizvodnju mlijeka.

Isticali su da je nabavka mehanizacije pod povoljnijim uslovima, jedan od modela da im se olakša poslovanje.

 

– Farmeri imaju ambiciju da se šire i da što više proizvode. Ministarstvo će učiniti sve da im stvorimo najbolje moguće uslove za rad. Neke barijere ćemo otkloniti i pristupiti realizaciji konkretnih projekata – zaključio je ministar Marić.              

 

Pres služba ZDK / Visoko.co.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE