NaslovnicaZDKMinistar Jupi...

Ministar Jupić: U ZDK 39 oboljelih i devet osoba koje su ozdravile, ovo je zajednički uspjeh institucija i građana

Zadnji podaci kojima raspolažem u vezi sa koronavirusom govore da imamo 39 oboljelih osoba, a devet ih je ozdravilo – kazao je ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić.

On je podsjetio da u tom kantonu nema preminulih od Covida-19, niti osoba koje su zbog te bolesti na respiratoru.

– Same te brojke pokazuju da smo napravili dobar posao. To se moglo napraviti samo adekvatnom solidarnošću i disciplinom svih uposlenika zdravstvenih ustanova, kriznih štabova, naših građana kojima se zahvaljujem na toj saradnji. Ovo je naš zajednički uspjeh – istakao je Jupić.

Napomenuo je da je po treći put u obilasku svih zdravstvenih ustanova u tom kantonu.

– Uz koronavirus koji je evidentan problem – pandemija u cijelome svijetu, mi moramo misliti i na ostale oblike zdravstvene zaštite, odnosno potreba našeg stanovništva. Krenuli smo po treći put u obilaske zdravstvenih ustanova, da nam se ne bi desili neki propusti, kojih u ZDK-u još nema u tolikoj mjeri. Nadam se da ćemo adekvatnom organizacijom, uz zalaganje zdravstvenih radnika, riješiti ovaj problem – kaže Jupić.

Ozbiljan im problem predstavlja, kazao je on, neprofesionalni odnos Klinike za mikrobiologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

– Mi smo ih u par navrata i upozoravali. Saopštavanje nalaza naših pacijenata koji se objavljuju putem portala – tako da i mi i naši oboljeli pacijenti, nažalost, iz medija saznajemo jesu li pozitivni ili negativni, jesu li bolesni ili nisu – nešto je što je neprihvatljivo. To unosi nepovjerenje i paniku u zdravstveni sektor ZDK-a i našeg građanstva. Dosadašnjim rezultatom pokazali smo da smo tim zajedničkim radom daleko najbolji. Pozivam menadžment Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu da hitno zaustavi aktivnosti spomenute Klinike za mikrobilogiju – upozorava Jupić.

Razmišljaju i o mogućnosti podizanja krivičnih prijava zbog ugrožavanja prava pacijenata.

– Naše zdravstvene ustanove, koje uzimaju ove analize, a koje to na jedan na fin, zdravstveni način trebaju približiti i saopštiti oboljelim, trebaju to tako da rade i taj sistem moramo uspostaviti. Nadam se da će ovaj moj, zadnji apel uroditi plodom i da se to više neće dešavati. Svi koji to rade, mogu biti sto posto sigurni da ću biti prvi koji će pokrenuti ove zakonske procedure i tražiti odgovornost – poručio je Jupić.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.