Ministar Jupić: Testirana žena iz Visokog nije zaražena koronavirusom

Ženska osoba iz Visokog bila je negativna na koronavirus pa je broj zaraženih u Zeničko-dobojskom kantonu ostao na brojci od četiri zaražene osobe – izjavio je za Fenu šef Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa i ministar zdravstva ZDK-a Adnan Jupić.

-Dobili smo nalaz za ženu iz Visokog, koji je na sreću bio negativan. U ovom trenutku nemamo osoba koje su testirane, odnosno za koje čekamo nalaz – ističe Jupić.

Navodi da se već smanjuje i broj dolazaka iz inostranstva pa se tako drastično ne povećava ni broj osoba koje u tom kantonu idu u samoizolaciju.

Što se tiče muškarca iz Tešnja, koji se 5. marta iz inostranstva vratio te javio Domu zdravlja u tom gradu, on je jučer smješten u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, ali članovi njegove porodice, ističe Jupić, nisu testirani u Tešnju.

-Njegova porodica, s kojima je bio u kontaktu, također je u inostranstvu pa smo poslali obavijest u te zemlje da ih mogu testirati. Na taj način i mi testiramo osobe za koje dobijemo obavijest iz drugih zemalja – kaže Jupić.

Pojašnjava također da će, jučerašnjim aktiviranjem Kantonalnog štaba civilne zaštite (KŠCZ), Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK-a nastaviti borbu protiv Covida – 19 te djelovati savjetodavno, ali da će naredbe ubuduće izdavati samo KŠCZ.

Fena