BiHMinimalac u BiH 10 puta manji nego u Luksemburgu

Minimalac u BiH 10 puta manji nego u Luksemburgu

U BiH minimalna neto plaća iznosi oko 370 KM, odnosno 190 eura, dok je u Luksemburgu najmanja plaća oko 1.923 eura, što je čak 10 puta više nego u našoj zemlji.

Naravno, mora se priznati da su u Luksemburgu troškovi života veći nego u BiH, ali bh. radnicima kojima svakog mjeseca na tekuće račune liježe ono što zovu plaćom mnogo je teže, jer ona najjeftinija, sindikalna potrošačka korpa, košta oko 1.800 maraka.

Zakon o radu

No, ne moramo se porediti ni s bogatim evropskim državama da bismo shvatili u koliko smo lošijem položaju, jer posljednji podaci pokazuju da je bh. minimalac manji nego u Crnoj Gori (193 eura), Hrvatskoj (396 eura), a pogotovo Sloveniji, gdje iznosi 791 euro.

Ipak, ima i gore, pa tako u Srbiji najniža plaća iznosi oko 180 eura, Makedonci na najnižoj plaći dobiju tek oko 131, a Albanci 149 eura.

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Selvedin Šatorović kaže da minimalac koji prima negdje oko 65 posto radno angažiranih na području FBiH iznosi petinu potrošačke korpe, što je dovoljan pokazatelj da naši građani ne žive u siromaštvu nego u totalnoj bijedi.

– Ono što je problematično jeste da je izvršna i zakonodavna vlast u FBiH usvajanjem Zakona o radu ključ svih kolektivnih ugovora, kao i minimalne plaće, dala u ruke poslodavaca umjesto da je zaštitila radnike definiranjem minimalne cijene rada – kazao je Šatorović.

Skidanje s biroa

On je kazao da je skeptičan što se tiče najava poslodavaca o povećanju minimalca za oko 100 KM.

– Mi smo imali priče pred usvajanje Zakona o radu kako će taj zakon doprinijeti investicijama i otvaranju radnih mjesta, kao i otvaranju novih pogona u već postojećim kompanijama. Međutim, nakon usvajanja Zakona još nisam nigdje vidio da je to urađeno. S druge strane, imamo gubljenje radnih mjesta, svakodnevno otpuštanje i situaciju da se na neki način krivo tumače podaci Zavoda za zapošljavanje, pa se skidanje s biroa tumači kao zapošljavanje, a u stvarnosti to nije – smatra Šatorović.

Poređenje s regionom

Slovenija – 791 euro

Hrvatska – 396 eura

Crna Gora – 193 eura

BiH –  190 eura

Albanija – 149 eura

Srbija – 180 eura

Makedonija – 131 euro

 

– See more at: http://www.avaz.ba/clanak/197088/minimalac-u-bih-10-puta-manji-nego-u-luksemburgu#sthash.BCwQk3V4.dpuf


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE