NaslovnicaPreporukaMikrostan u L...

Mikrostan u Londonu na prodaju – astronomska cijena za sedam kvadratnih metara

Zamislite da svoj život stavite u samo sedam kvadratnih metara. Taman bi bilo mjesta za krevet, WC i tuš, umivaonik, mikrovalnu pećnicu i nešto ostave. Ali nema mjesta za kuhinju u kojoj bi se kuhalo, ukrase, mjesto za odlaganje opreme za hobije ili bilo koga u posjetu.

Ovo je život u najmanjem mikrostanu u Londonu. Smješten u viktorijanskom objektu u Lower Claptonu, u istočnom Londonu, njegovi prodavci smatraju da je najmanji koji je izašao na tržište u glavnom gradu. Minimalna cijena koju su postavili aukcionari je 50.000 funti, ali se očekuje da će koštati više jer je kupljen za 103.500 funti u maju 2017.

Stan je primjer onoga što stručnjaci kažu da je sve veći fenomen malih kuća, vođen rastućim cijenama rente i nekretnina. Mikrostanovi postaju sve traženiji, pa čak i manji, kažu.

Clapton stan je nedavno renoviran i ima veliki prozor. Kako bi se maksimizirao prostor, ima krevet iznad skladišnog prostora i ormara. Prostor između kreveta i zida je otprilike dovoljno širok da raširite ruke, a tu je i stol na rasklapanje za jelo ili rad. WC i tuš su u zasebnoj mokroj prostoriji.

Vlasnik je već nadoknadio svoju investiciju primajući 800 funti zakupnine svakog mjeseca. Trenutni stanar većinu vremena živi negdje drugdje i provede samo noć ili dvije svake sedmice u stanu jer je bliže poslu.

Minimum na aukciji je znatno ispod prosječnog depozita za kupce koji prvi put kupuju u Londonu, koji je Halifax izračunao na 130.357 funti 2020. godine, ali Neal Hudson, stambeni analitičar, upozorio je da kupci koji prvi put kupuju trebaju biti svjesni da nije održivo živjeti u Londonu. mali stan dugoročno i da ako ne budu u mogućnosti da prodaju mogu se zaglaviti.

Cijena je snažan simbol koliko je stanovanje postalo nedostupno. TV voditeljica Kirstie Allsopp nedavno je iznervirala milenijale rekavši da bi mogli priuštiti kupovinu vlastitih domova ako manje troše na teretanu, letove EasyJeta, kafu i Netflix. Kritičari su istakli da je, kada je kupila svoj prvi stan, prosječna kuća koštala 50.000 funti i imala je 73,4 kvadrata – 10 puta veći od stana Clapton.

Stuart Collar-Brown, direktor My Auction, koja prodaje stan, rekao je da, iako je to bio najjeftiniji stan sa dugim zakupom na tržištu u krugu od 10 milja, očekivao je da će ga kupiti investitor, a ne prvi kupac, jer banke na glavnoj ulici neće kreditirati nekretnine ispod 30 kvadratnih metara.

Uz prihod od zakupnine koji se procjenjuje na oko 10.000 funti, investitori će vjerovatno moći nadoknaditi trošak od 50.000 funti u roku od pet godina, rekao je on. Pogodni stanari ne bi provodili mnogo vremena kod kuće i bili bi oni koji su umorni od dijeljenja kuće, ali ne mogu priuštiti više prostora, ili koji žive negdje drugdje i treba im pomoćna ploča za rad, rekao je. Na primjer, doktori ili medicinske sestre koji rade u obližnjoj bolnici Homerton, ili radnici u Gradu, s obzirom na dobru prometnu povezanost ovog područja sa Liverpool Streetom.

Godine 2019. stan od 9 kvadratnih metara u drugom dijelu Hackneyja bio je na tržištu za 130.000 funti. Agenti za nekretnine Wild & Co rekli su da su primili dvije ponude, obje ispod tražene cijene, te je bilo potrebno 28 pregleda da se pronađu stanari, koji su plaćali 600 funti mjesečno.

Mikrostanovi postaju sve popularniji i njihova veličina se smanjuje, prema istraživanju Philipa Hubbarda, profesora urbanističkih studija na Kings koledžu u Londonu. Jedan od 15 stanova u Londonu pada ispod nacionalnog minimalnog standarda od 37 kvadratnih metara za jednosobnu kuću, dok je srednja veličina nekretnina u Velikoj Britaniji ispod standarda prostora pala za jedan kvadratni metar na 29 kvadratnih metara ove godine.

Hubbard je preporučio kupcima da traže stanove iznad 37 kvadratnih metara, jer manje prozora i nemogućnost podjele životnog, radnog i slobodnog prostora utiču na san i mentalno zdravlje, a manje nekretnine su skuplje po kvadratu.

Julia Rugg, istraživačica u Centru za stambenu politiku Univerziteta u Yorku, rekla je da prodaja Claptona odražava “naduvanu prirodu tržišta nekretnina u Londonu” i rekla da bi bio “zabrinjavajući razvoj” kada bi se mikrostanovi vidjeli kao rješenje za pristupačnost stanova .

“Ovo je smještaj koji je jedva prikladan kao hotelska soba, a ne predstavlja održivi prostor za život. Nekretnini nedostaje udobnost ili udobnost i prisiljava se da se oslanja na jednokratne predmete. Komšiluk je možda prepun barova i kafića, ali oslanjanje na njih kao životni prostor čini život veoma skupim”, rekla je ona.

 

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/federalna.ba/The Guardian

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.