NaslovnicaLokalne TemeMidhat ef. Ča...

Midhat ef. Čakalović i zvanično novi glavni imam Medžlisa Visoko

U četvrtak 31. januara 2019. godine, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković u prostorijama Anexa Bijele džamije, Medžlis Islamske zajednice Visoko, u prisustvu imama i članova Izvršnog odbora Medžlisa, uručio je dekret novom glavnom imamu prof. Midhat ef. Čakaloviću.

Ovom prilikom muftija sarajevski se zahvalio dosadašnjem glavnom imamu prof. Ibrahim ef. Hadžiću na uspješnom radu i brojnim implementiranim projektima i aktivnostima na području ovog Medžlisa. Ibrahim ef. je obavljao je dužnost imama, glavnog imama Medžlisa IZ Kakanj, a od 2000. godine glavnog imama Medžlisa IZ Visoko. Zajedno sa imamima, članovima Izvršnog odbora, te ostalim saradnicima u jednom veoma zahtjevnom i teškom ratnom i poslijeratnom periodu, podizao je džemate, gradili su zajedno džamije, vraćali vakufsku imovinu, čuvali sve naše džemate, našu Zajednicu i svakako naš narod. Ibrahim ef je početkom ove godine otišao u zasluženu penziju.

Muftija sarajevski je novom glavnom imamu Midhat ef., uz čestitke za postavljenje, zaželio uspjeh u obavljanju novih poslova.

Prof. Midhat ef. Čakalović je rođen 13.01.1961. godine u mjestu Kute, općina Kupres od oca Muzafer ef. i majke Nadžije. Završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu 1981. godine. Diplomirao je na Fakultetu Islamskih nauka u Sarajevu 1987. godine. Radio kao imam u džematu Orašac, odakle 1990. godine odlazi na dužnost glavnog imama Medžlisa IZ Bugojno. Bio je član Patriotske lige i aktivan učesnik odbrane BiH. Od 1994. godine dolazi na mjesto imama u naselju Luke-Visoko, a povremeno je angažovan kao profesor u Medresi „Osman ef. Redžović“ Gračanica. Obavljao je dužnost glavnog imama Medžlisa IZ Gračanica k/ Visokog. Od 1997. godine do danas je profesor Islamske vjeronauke u „Gimnaziji Visoko“.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.