NaslovnicaZanimljivostiMicrosoft će ...

Microsoft će obustaviti prodaju Windowsa 10 sljedeće godine

Kompanija Microsoft je saopćila da će 2024. godine obustaviti prodaju operativnog sistema Windows 10.

Windows 10 će biti moguće kupiti do 31. januara 2023. godine i to će biti posljednji dan za download i kupovinu licence. Nakon tog datuma će Microsoft nastavljati pružati podršku Windows 10 sa sigurnosnim nadogradnjama sve do konačnog kraja ovog OS-a planiranog za oktobar 2025. godine.

“Kupci imaju mogućnost da kupe Windows 10 Home i Windows 10 Pro sa internet stranice do 31. januara 2023. godine”, potvrdio je glasnogovornik Microsofta za The Verge, ali je ipak savjetovao kupcima da se odluče za Windows 11.

Windows 10 se pojavio 2015. godine, tako da će otići u historiju tačno nakon desetljeća. Kompanija je krajnji datum objavila u junu 2021. godine u sklopu svoje “moderne politike životnog ciklusa”, odnosno nešto prije predstavljanja Windowsa 11. OS je dobio generalno dobre ocjene te je postigao uspjeh nakon dolaska na tržište, a tome je doprinos dala činjenica da je zamijenio Windows 8 koji nije bio tako dobro primljen.

Međutim, migracija korisnika s Windowsa 10 na Windows 11 i dalje je prilično spora.

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.